Financial Times: Situaţia din România ilustrează limitele puterii UE în protejarea statului de drept
Continuă cricile din presa străină la adresa Guvernului Ponta. Cotidianul Financial Times susţine faptul că actuala situaţie din România ilustrează limitele puterii Uniunii Europene în privinţa protejării statului de drept. De asemenea, mulţi oficiali europeni se tem că angajamentele luate de Executivul de la Bucureşti ar putea fi doar promisiuni deşarte.
Jurnaliştii britanici remarcă faptul că Uniunea Europeană a primit în mod deliberat competenţe limitate pentru a interveni în problemele juridice din ţările membre. Actuala situaţie subliniază astfel incapacitatea Uniunii de a apără democraţia şi statul de drept.
UE a acceptat întotdeauna ca statele membre să adere cu prevederi constituţionale diverse, iar acest lucru este în regulă atât timp cât se supun propriilor reguli. Dar atunci când încetează să mai facă acest lucru, cum pare să facă acum România, este foarte greu pentru UE să reacţioneze.
Cea mai puternică armă a UE pentru a pedepsi o ţară care încalcă regulile democratice este Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona. Acesta prevede printe altele suspendarea dreptului de vot. Cu toate acestea, măsura nu a fost folosită niciodată deoarece a fost considerată prea severă.
Singura ţară împotriva căreia au fost dictate sacţiuni este Austria. Uniunea Europeană a decis în anul 2000 să izoleze această ţară după venirea la putere a liderului extremist Jörg Haider. Politica de izolare a fost însă un eşec, UE fiind obligată ulterior să anuleze aceste măsuri, se arată în sursa citată.
Un alt exemplu de slăbiciune a Bruxelles-lui s-a înregistrat în urmă cu un an, când Ungaria a adoptat o lege a presei extrem de controversată, în ciuda protestelor europene. Cotidianul britanic aminteşte şi de măsurile luate în Franţa de Nicolas Sarkozy care a deportat în anul 2010 peste 8000 de imigranţi romi.