Financial Times: Rusia ar putea fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Publicat: 29 03. 2022, 09:02
Foto: Hepta.ro

Rusia ar fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, însă acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă renunță la NATO și rămâne nealiată militar. Afirmațiile ar fi fost făcute pentru Financial Times, de către patru persoane care sunt apropiate discuțiilor dintre cele două tabere.

Moscova și Kievul iau în calcul un armistițiu, ce ar urma să fie parte a unui acord care ar presupune ca Ucraina să renunțe la demersurile sale de aderare la NATO, în schimbul unor garanții de securitate, dar și la varianta de aderare la Uniunea Europeană. Informațiile au fost transmise Financial Times, sub protecția anonimatului.

În ce condiții ar putea Rusia să accepte aderarea Ucrainei la UE

Cele patru surse care au vorbit pentru Financial Times spun că actualul proiect pentru un acord între cele două țări nu mai conțin niciuna dintre dorințele Rusiei de la începutul negocierilor: denazificarea, demilitarizarea și oficializarea limbii ruse în Ucraina.

Rusia ar fi dispusă să facă o serie de concesii, în condițiile în care ofensiva ei în Ucraina, inițiată acum mai bine de o lună s-a blocat din cauza mai multor aspecte, mai precizează sursa citată mai sus. Totuși, ziarul britanic precizează faptul că Ucraina și partenerii Occidentali rămân sceptici cu privire la intențiile lui Vladimir Putin.

Ucraina ar fi îngrijorată de faptul că Rusia își schimbă poziția în fiecare zi, atât cu privire la „demilitarizarea Kievului”, cât și la presiunea militară.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat faptul că Rusia nu dorește să vorbească momentan despre eventuale progrese, pentru că astfel ar putea dăuna procesului de negociere.

Cine ar fi țările care ar garanta securitatea Ucraina

David Arahamia, liderul formațiuni politice din care vine și Volodimir Zelenski și unul dintre membrii echipelor de negociere ar fi declarat pentru FT că cele două părți sunt aproape de a finaliza o listă cu țări ce ar putea garanta securitatea Ucrainei.

Ucraina ar putea avea o „formulă apropiată de Articolul 5 al tratatului NATO”, ce face referire la principiul „toți pentru unul și unul pentru toți”. Astfel, aceștia ar putea să se ajute reciproc în cazul în care sunt atacați, garanțiile de securitate urmând să vină din partea unor țări precum: Rusia, SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Polonia, China, Italia, Israel și Turcia.

Totuși, potențialii garanți nu și-au dat încă acordul cu privire la susținerea securității Ucrainei.