Final de carieră literară. Mario Vargas Llosa anunță că cel mai recent roman al său va fi ultimul: „Nu cred că voi trăi suficient de mult”

Final de carieră literară. Mario Vargas Llosa anunță că cel mai recent roman al său va fi ultimul: „Nu cred că voi trăi suficient de mult”
Foto: Hepta - Zuma Press / Atilano Garcia

Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel și cel mai cunoscut scriitor în viață din Peru, a anunțat că cele șapte decenii de carieră literară se apropie de final.

Mario Vargas Llosa spune că cel mai recent roman al său va fi ultimul

Într-un post-scriptum la noua carte, „Le dedico mi silencio” (Îți dau tăcerea mea), romancierul în vârstă de 87 de ani scrie: „Cred că am terminat această carte. Acum aş vrea să scriu un eseu despre Jean-Paul Sartre, care mi-a fost profesor în tinereţe. Va fi ultimul lucru pe care îl voi scrie.”

„Le dedico mi silencio” este o scrisoare de dragoste către Peru și muzica criolla, reprezentând amestecul unic al valsurilor europene cu influențe afro-peruviene și andine, scrie The Guardian.

Joi, în interviurile acordate presei spaniole, scriitorul a mărturisit că, deși se simte presat de trecerea timpului și nu se simte capabil să termine un al 21-lea roman, are încredere că va putea să continue să scrie și este hotărât să termine eseul său despre Sartre.

Laureatul Nobel crede că nu va trăi îndeajuns pentru a lucra la un nou roman

„Am 87 de ani şi, deşi sunt un optimist, nu cred că voi trăi suficient de mult pentru a lucra la un nou roman, mai ales că îmi ia trei sau patru ani să scriu unul. Dar nu voi înceta niciodată să lucrez şi sper că voi avea puterea de a continua până la sfârşit”, a declarat el pentru La Vanguardia.

Acordându-i lui Vargas Llosa premiul Nobel pentru literatură în 2010, comitetul a menționat că l-a selectat pe scriitor „pentru cartografierea structurilor de putere și pentru reprezentările puternice ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individului”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`