Filmul Barbie este interzis în Vietnam din cauza hărții Mării Chinei de Sud

Filmul Barbie este interzis în Vietnam din cauza hărții Mării Chinei de Sud

Vietnamul a interzis viitorul film Barbie din cauza unei scene în care apare o hartă care prezintă revendicările teritoriale contestate ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

Vietnamul se numără printre țările care contestă pretențiile Chinei la aproape toată Marea Chinei de Sud

Filmul despre faimoasa păpușă, care a acaparat deja rețelele de socializare, urmează să fie lansat în cinematografe la 21 iulie.

Nu este clar care scenă prezintă ceea ce un oficial de rang înalt a numit „imaginea ofensatoare” a liniei de demarcație a Chinei.

Beijingul construiește de ani de zile baze militare pe insulele artificiale din zonă și, de asemenea, efectuează adesea patrule navale în această zonă, în încercarea de a-și afirma pretențiile teritoriale.

În 2016, un tribunal internațional de la Haga s-a pronunțat împotriva pretențiilor chineze în Marea Chinei de Sud, însă Beijingul nu a recunoscut hotărârea.

Filmul Barbie a studioului de film Warner Bros nu este singura producție interzisă de Vietnam pentru că prezintă harta în acest fel.

În 2019, filmul de animație al DreamWorks Abominable a fost retras din același motiv. Trei ani mai târziu, filmul de acțiune Uncharted de la Sony a căzut, de asemenea, în dizgrația Departamentului cinematografiei, un organism guvernamental însărcinat cu licențierea și cenzurarea filmelor străine.

În urmă cu doi ani, drama australiană de spionaj Pine Gap a fost retrasă de pe piața vietnameză de către Netflix, în urma unei plângeri din partea autorităților.

China, Vietnam, Filipine, Taiwan, Malaezia și Brunei au revendicări concurente în Marea Chinei de Sud.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`