Fidesz, favorit să câștige alegerile în Ungaria. 6 partide s-au aliat pentru a-l îndepărta pe Viktor Orban

Fidesz, favorit să câștige alegerile în Ungaria. 6 partide s-au aliat pentru a-l îndepărta pe Viktor Orban
Viktor Orban

Viktor Orban și partidul pe care-l conduce, Fidesz, se pregătesc de alegeri parlamentare. Potrivit sondajelor de opinie, formațiunea conservatoare, aflată la guvernare, este favorită să obțină un nou succes, informează Reuters.

Nu mai puțin de șase partide din Ungaria și-au dat mâna pentru a îndepărta de la putere Fidesz, partidul lui Viktor Orban. Planul opoziției ar putea eșua, pentru că intenția de vot a cetățenilor este echilibrată. Mai mult, cele șase partide ar avea, de fapt, șansa a doua, potrivit celui mai recent sondaj, care creditează Fidesz cu 39% din intențiile de vot. De partea cealaltă, alianța contorizează 37%.

În ultimele săptămâni, formațiunea lui Viktor Orban a început să se detașeze. Sondajul realizat în decembrie de acelaşi institut arăta cele două tabere la egalitate, fiecare cu un scor de 38%.

„Partidul de guvernare a câştigat un avantaj în toate grupele de vârstă cuprinse în anchetă”, a comentat Institutul IDEA, cel care a publicat joi studiul.

Care sunt cele șase partide aliate împotriva lui Viktor Orban

Viktor Orban pare de neclintit din fruntea executivului de la Budapesta. El ocupă funcția de premier din anul 2010. Politicianul maghiar a dezvoltat parteneriate atât cu SUA, aliați din UE, cât și cu Rusia și China, pe anumite domenii de activitate.

Șeful guvernului maghiar se va confrunta pentru prima dată cu un bloc unit al opoziției, la alegeri.

Alianța de opoziție este formată din Coaliţia Democratică, Partidul Socialist Ungar, formaţiunea ecologistă „Politica poate fi diferită”, Partidul Momentum şi Partidul Jobbik. Candidatul lor comun la funcţia de premier este Peter Marki-Zay, primar al oraşului Hodmezovasarhely, din sudul Ungariei, în vârstă de 49 de ani, care nu este membru de partid.

Pe lângă Fidesz și alianța de opoziție, Partidul „Câinele cu două cozi” (MKKP) şi Mi Hazank (n.r. – Patria Noastră) sunt creditate cu câte 3% din opţiunile de vot, sub pragul de 5% care asigură intrarea în parlament, potrivit sondajului IDEA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`