Fermierii urăsc rezultatele dialogului de reformă al Ursulei von der Leyen pentru agricultura țărilor din UE: „Dacă [UE] nu respectă acordul, vom reveni în stradă”

Fermierii urăsc rezultatele dialogului de reformă al Ursulei von der Leyen pentru agricultura țărilor din UE: „Dacă [UE] nu respectă acordul, vom reveni în stradă”
Inquam Photos / Octav Ganea

Membrii Copa-Cogeca — cel mai mare și mai influent grup de lobby agricol din Europa sunt indignați de unele dintre recomandările finale ale propunerilor Ursulei von der Leyen, în special de necesitatea promovării dietelor pe bază de plante.

Doar cinci din 29 de participanți la negocieri au fost fermieri

După o lună zgomotoasă în care membrii au criticat în mod repetat președinția Copa-Cogeca — la un eveniment agricol din Ungaria, prin e-mailuri către biroul său din Bruxelles și la prezidiul Copa din 26 septembrie — grupul-umbrelă vrea să-și consolideze puterea de negociere la Consiliul European pentru Agroalimentare (EBAF), succesorul propus al Dialogului Strategic.

„În Dialogul Strategic, doar cinci din 29 de participanți au fost fermieri”, a scris Copa-Cogeca într-o scrisoare din 20 septembrie către Comisie, obținută de POLITICO. „Cel puțin jumătate din consiliu ar trebui să fie compus din participanți care reprezintă lumea agriculturii, iar Copa și Cogeca … ar trebui să li se acorde o prezență mai puternică în comparație cu alți participanți.”

Grupul a cerut, de asemenea, includerea unor organisme care reprezintă „organizații sectoriale de animale și culturi, inputuri [și] mașini agricole”, precum și o trecere de la discuțiile rapide, confidențiale și de la persoană la persoană la o schimbare mai lentă, mai transparentă.

„Pe ce trebuie să ne concentrăm cu adevărat este să facem ca acesta să funcționeze pentru fermieri, deoarece acesta a fost, din punctul meu de vedere, obiectivul inițial al dialogului: a fost o reacție la protestul fermierilor”, a declarat Jan Doležal, președintele camerei agrare a Republicii Cehe.

Aceasta va fi o problemă, deoarece von der Leyen încearcă să transforme concluziile dialogului într-o „Viziune” pentru viitorul agriculturii UE – unul dintre numeroasele planuri de acțiune pe care a promis să-l livreze în termen de 100 de zile de la depunerea jurământului noii ei comisii.

Raportul de 100 de pagini al Ursulei von der Leyen pare să-i mulțumească doar pe consumatori, nu pe fermieri

Când raportul de 100 de pagini a fost publicat pe 4 septembrie, toată lumea s-a luptat să revendice victoria. ONG-urile au trâmbițat cum au susținut legea recent adoptată de UE pentru restaurarea naturii.

Grupurile de consumatori au sărbătorit rezultatele privind secțiunile de etichetare a alimentelor și prețurile echitabile. Tinerii, fermierii ecologici și micii fermieri au evidențiat aspectele legate de reforma bugetului fermelor UE, Politica Agricolă Comună (PAC).

Copa-Cogeca, gigantul tradițional al agroalimentarelor de la Bruxelles, s-a chinuit totuși să-l promoveze în întregul bloc. „Cu adevărat periculos” este modul în care Coldiretti, cel mai mare sindicat de fermieri din Italia, a apreciat recomandarea ca PAC să acorde prioritate fermierilor mai mici.

„Nu-mi place deloc asta”, a spus șeful LTO olandez despre necesitatea decarbonizării dietelor. În general, textul „nu corespunde așteptărilor”, a adăugat președintele Asociației Fermierilor Germani (DBV).

FNSEA din Franța a rămas tăcut. Nici organizația, nici președintele său, Arnaud Rousseau, nu au postat un cuvânt despre raport pe site-ul său sau pe contul X. Asta în ciuda faptului că fostul său președinte este Christiane Lambert, unul dintre cei trei lideri Copa-Cogeca care au semnat concluziile și care a distribuit o mulțime de postări despre asta pe rețelele de socializare.

În acea săptămână, cei mai mulți reprezentanți ai membrilor Copa au fost la Budapesta pentru o conferință. „Aceasta e prima noastră șansă de a discuta împreună”, a spus un participant, căruia i sa acordat anonimatul pentru a vorbi liber.

„A existat și supărare, în special în ceea ce privește dietele și luarea în considerare a dietelor alternative și a proteinelor vegetale… orice ar fi în esență împotriva poziției noastre privind animalele.”

Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria – au trimis o scrisoare extrem de critică

La două zile după publicarea raportului, patru membri Copa din țările Visegrad – Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria – au trimis o scrisoare extrem de critică către secretariat. A cerut Copa-Cogeca să respingă retroactiv concluziile raportului și să se retragă complet din Dialogul Strategic.

„După 20 de ani de apartenență la Uniunea Europeană și la familia Copa-Cogeca, ne-am gândit că părerile noastre vor fi înțelese și respectate”, au scris cei patru în scrisoarea obținută de POLITICO.

„Ne așteptam ca Secretariatul și președinții Copa-Cogeca să ia o poziție mai prudentă și să insiste să discute concluziile foarte sensibile și adesea controversate” cu membrii, s-au plâns aceștia: „Procesul a fost foarte netransparent, mai ales în ultimele trei zile. a negocierilor, când nu am avut nicio oportunitate de a interveni.”

Conducerea grupului a încercat să rezolve conflictele. La prezidiul Copa din 26 septembrie, ei au asigurat sindicatele că documentul este doar un punct de plecare.

Unii s-au mai liniștit. „Cred că oamenii sunt dispuși să meargă mai departe”, a spus participantul prezent la Budapesta.
Alții nu sunt însă deloc ocnvinși. POLITICO a vorbit cu un participant care a susținut că lobby-ul a arătat lipsă de curaj în timpul dialogului și aprobarea acestuia nu este reversibilă. Von der Leyen dorește ca raportul să ghideze legislația viitoare și i-a cerul comisarului pentru agricultură desemnat, Christophe Hansen, să aplice propunerile sale.

Există un dezacord cu privire la posibilitatea ca Copa-Cogeca să se retragă din viitoarele discuții. Într-o declarație către POLITICO, secretariatul a spus că „Dialogul strategic este un raport, nu un acord obligatoriu din punct de vedere juridic, deci problema retragerii generale nu se aplică”.

Orice încălcare a principiului consensului – cum ar fi semnarea unui acord comercial cu America de Sud sau propunerea unei noi legi de reducere a pesticidelor – ar însemna probleme, a avertizat José María Castilla, șeful celui mai mare sindicat de fermieri din Spania, Asaja. „Dacă [UE] nu respectă acordul, vom reveni în stradă”, a spus el pentru POLITICO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`