Fermierii polonezi amenință să împiedice vizita lui Zelenski la Varșovia: „UE fuge de problemă”

Fermierii polonezi amenință să împiedice vizita lui Zelenski la Varșovia: UE fuge de problemă

Fermierii polonezi amenință să anuleze vizita președintelui Ucrainei, Volodimir Zelesnki la Varșovia, spunând că cerealele ucrainene le inundă piața.

Producătorii polonezi de cereale ar putea bloca străzile Varșoviei în timpul vizitei președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski

Zelenski va vizita Polonia miercuri, a declarat luni dimineață Marcin Przydacz, șeful Biroului de politică internațională din cadrul biroului președintelui polonez, la radio RMF FM.

Se așteaptă ca el să se întâlnească cu omologul său polonez Andrzej Duda și să mulțumească țării pentru ajutorul pe care guvernul și societatea poloneză l-au oferit Ucrainei încă din prima zi de război.

Între timp, producătorii de cereale îl acuză pe ministrul agriculturii, Henryk Kowalczyk, că nu a reușit să pună în aplicare acordul pe care l-a semnat cu fermierii pentru a rezolva problema cu care s-a confruntat sectorul cu privire la suprasaturarea pieței poloneze cu cereale ucrainene.

În urmă cu câteva zile, ministrul polonez și comisarul european pentru agricultură au fost atacați cu ouă de protestatari, sursă foto: captură YT

„Varșovia ar trebui să se gândească mai bine la acest lucru. Dacă ministrul vrea să ne strice ziua și să ne pună pe drumuri miercurea aceasta la Varșovia, noi suntem gata să o facem. Acest lucru se va întâmpla și în ceea ce privește vizita președintelui ucrainean”, a declarat Marcin Sobczuk, șeful Asociației locale a fermierilor din Zamość, pentru postul de televiziune Interia, citat de Euractiv.

„Există o mulțime de idei, dar este prea devreme pentru a vorbi despre asta”, a spus el despre modul în care fermierii îl vor forța pe ministru să ia măsuri.

Ministrul polonez și comisarul european pentru agricultură au fost atacați cu ouă de protestatari.
Guvernele Poloniei și UE au declarat că vor ajuta la transportul și vânzarea de cereale ucrainene fără taxe vamale, ceea ce a provocat o scădere extremă a prețurilor la cereale și posibilitatea falimentului pentru mulți fermieri polonezi.

Fluxuri uriașe de cereale ucrainene ieftine au ajuns în Polonia, România și Bulgaria

Anul trecut, UE a înființat culoarele de solidaritate pentru a facilita exporturile de cereale din Ucraina, țară devastată de război și ale cărei porturi au fost blocate. Fluxuri uriașe de cereale ucrainene ieftine au ajuns în țările din Europa Centrală, afectând prețurile cerealelor pentru fermierii locali, în special în Polonia, România și Bulgaria.
După o masă rotundă organizată săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii și reprezentanții mișcării agricultorilor au semnat un acord comun, care enumeră mai multe măsuri menite să oprească fluxul excesiv de cereale din Ucraina și să compenseze producătorii de cereale pentru pierderile suferite.

„Am crezut că ministrul ne-a luat în serios, dar s-a dovedit a fi altfel”, a declarat Sobczuk, insistând că Kowalczyk nu a pus în aplicare niciuna dintre promisiunile pe care le-a făcut fermierilor. El a adăugat că importul de cereale din Ucraina a continuat și a crescut.

„De când a fost semnat acordul, am văzut un aflux crescut de cereale ucrainene. Companiile importă cu aviditate cereale în Polonia. Se pare că au făcut stocuri de cereale”, a declarat Michał Kołodziejczak, un important activist al fermierilor polonezi, în cadrul conferinței de presă de luni.

Consiliul UE a aprobat recent o măsură de sprijin în valoare de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români afectați de inundarea piețelor cu cereale ucrainene. Ministerul polonez al Agriculturii a anunțat că va adăuga alte milioane de la bugetul de stat, ceea ce va face ca suma totală destinată compensării producătorilor pentru pierderile suferite să fie de 280 de milioane de zloți (59,6 milioane de euro).

Cu toate acestea, Kołodziejczak consideră că suma propusă „este o picătură în ocean, în comparație cu pierderile” cauzate de fluxurile de cereale ucrainene. „Ceea ce face acum UE este să fugă de problemă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital