Femeile ucrainene cer ca soții lor să se întoarcă acasă, după 18 luni de război: A plecat să apere o țară liberă și a ajuns sclavul războiului

Femeile ucrainene cer ca soții lor să se întoarcă acasă, după 18 luni de război: A plecat să apere o țară liberă și a ajuns sclavul războiului
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

În Piața Maidan, ca și în restul Ucrainei, femeile au ieșit în stradă, de două săptămâni, pentru întoarcerea și înlocuirea bărbaților plecați pe front chiar la începutul războiului din Ucraina.

Femeile din Ucraina ies cu copiii în stradă să ceară ca soții lor să fie demobilizați

O mică mulțime, compusă în principal din femei, s-a adunat în Piața Maidan din Kiev, pentru a cere demobilizarea soților lor după 18 luni de serviciu în armată în 12 noiembrie.

În piaţa centrală a capitalei Ucrainei, câteva zeci de soţii au înfruntat vântul şi ploaia, cu pancarte în mână, unele însoţite de copiii lor. „A plecat să apere o țară liberă și a devenit un sclav de război”; „Acum e rândul celorlalți.” O fetiță ținea o pancartă scrisă cu litere roz: „E rândul meu să-l îmbrățișez pe tatăl meu”, informează Le Monde.

„Vrem o limită de timp, pentru că astăzi există acest sentiment că dacă te înrolezi în armată, nu vei mai putea să pleci de acolo niciodată”, a explicat Anastasiia Troshyna, 23 de ani, al cărei soț, Oleg, luptă în regiunea de est a Donbasului, în zona Donețk.

„Sunt obosiți, demotivați, vor să se odihnească”, a insistat tânăra, referindu-se la soțul ei și la soldații din unitatea sa. „Vor să vină aici, să-și vadă copiii și pe cei dragi.”

Conform legii marțiale a Ucrainei, demobilizarea este posibilă doar în caz de vătămare gravă, din motive familiale foarte importante, sau la atingerea limitei de vârstă pentru mobilizare, stabilită în prezent la 60 de ani.

Ucrainenii care n-au ajuns încă pe front refuză să meargă

De când Oleg s-a înrolat în martie 2022, Troshyna s-a mai întâlnit cu el doar cu o singură ocazie, când a fost trimis la un spital din capitală cu o accidentare la picior. Deși legea ucraineană prevede că soldații au dreptul la treizeci de zile de concediu pe an, „aceasta lege nu funcționează”, a afirmat soția sa, „pentru că nu există nimeni care să-i înlocuiască”.

Micile demonstrații, care au reunit zeci de femei în mai multe orașe din țară în ultimele două săptămâni încearcă și să-i convingă pe cei care nu au luptat încă să se alăture forțelor armate.

Înrolarea în masă din primele luni ale invaziei, care i-a făcut pe ucraineni atât de mândri, a făcut loc în ultimele luni unor critici tot mai mari la adresa acelor bărbați care sunt hotărâți să facă tot ce le stă în putere pentru a evita să se ducă în armată.

Unii și-au limitat mișcările sau cu greu își mai părăsesc casele. Acest lucru se reflectă și în popularitatea canalelor Telegram care urmăresc mișcările ofițerilor de recrutare în drumul lor prin diferite orașe.

Sursa foto: Shutterstock

Iryna Topynko, enervată de acest refuz de a se înrola din partea unei părți a populației masculine a Ucrainei, a declarat pentru Le Monde: „Ne spun că nu e nimeni care să-i înlocuiască pe bărbații noștri în prima linie, dar vedem ce se întâmplă aici! Știm cine a plătit, cum a plătit, cine ce a făcut, cine a plecat în străinătate. Această nedreptate… ei bine, ne poate înnebuni și pe noi și pe cei dragi”.

Numeroase videoclipuri cu arestări forțate de civili de către ofițerii de recrutare au fost distribuite pe rețelele de socializare.
Diferitele cazuri de corupție în cadrul Ministerului Apărării și al birourilor regionale de recrutare au avut un impact cert asupra respingerii înrolării.

Recent, un nou scandal a stârnit indignare și furie. Pe 3 noiembrie, 19 soldați din Brigada 128 de Asalt Munte au fost uciși și alte zeci au fost răniți într-un atac cu rachete rusești, în timp ce se adunau pentru o ceremonie de decernare a premiilor la aproximativ treizeci de kilometri de linia frontului în regiunea Zaporojiia.

Pur și simplu nu mai sunt destui oameni care să vrea să moară pe front

Voluntarii nu sunt suficienți. Țara are nevoie în mod constant de mii pentru a înlocui zecile dintre cei care au fost uciși sau răniți. Mulți alții sunt doar epuizați, după 18 luni de luptă împotriva rușilor.

Unii bărbați nu vor să lupte. Mii de oameni au părăsit țara, uneori după ce au mituit oficiali, iar alții găsesc modalități de a evita ofițerii de recrutare, care, la rândul lor, au fost acuzați de tactici din ce în ce mai inumane.

Înainte de rîzboi, bărbaților care nu doreau să facă serviciul militar din cauza credințelor lor religioase li se oferea o alternativă – cum ar fi munca în agricultură sau în serviciile sociale.

Această alegere a dispărut odată cu începerea legii marțiale anul trecut, dar foarte mulți consideră că ea ar trebui să fie în continuare disponibilă, indiferent de motivele oamenilor.

„Fiecare situație este individuală”, argumentează Yehor, citat de BBC. „Faptul că este scris în constituție că toți cetățenii de sex masculin trebuie să lupte nu este, în opinia mea, în concordanță cu valorile de astăzi”.

Ceasiv Iar, zona Bakhmut, 25 februarie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

El a fost trimis recent la un centru de recrutare, după ce a fost arestat de poliția din Kiev, care l-a acuzat că a evitat războiul. În cele din urmă i s-a permis să meargă acasă, după ce a insistat că are probleme cu spatele, dar data viitoare se teme că nu va mai fi.

Există scutiri din cauza serviciului, inclusiv stării de sănătate precară, că ar fi părinți singuri sau de ei depinde îngrijirea unei persoane vulnerabile. Însă cei condamnați pentru că se sustrag de la lupte se confruntă cu amenzi sau chiar până la trei ani de închisoare.

Președintele Volodimir Zelenski a demis fiecare șef regional de recrutare din Ucraina după acuzații pe scară largă împotriva ofițerilor din sistem, inclusiv pentru luare de mită și intimidare.

Familia unui astfel de șef militar din Odesa a fost chiar acuzată recent că a cumpărat mașini și proprietăți pe coasta de sud a Spaniei, care costă milioane de dolari.

Mobilizarea este și motivul pentru care majoritatea bărbaților sub 60 de ani nu pot părăsi Ucraina. Mii de oameni încearcă adesea să iasă pe furiș din țară, mai ales prin munții Carpați până în România.

Pentru cei care rămân, grupurile de pe rețelele sociale îi ajută să evite să fie recrutați. Acolo se oferă informații despre locul în care patrulează ofițerii de recrutare. Unele dintre aceste grupuri au mai mult de 100.000 de membri.

Există relatări conform cărora ofițerii folosesc tactici dure sau intimidante. Există, de asemenea, rapoarte despre recruți care au ajuns în prima linie cu doar o lună de pregătire.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)