Iranul restricționează accesul femeilor în universități. Autorităţile au luat această măsură, după ce au constatat că numărul femeilor cu studii universitare a crescut şi l-a depăşit pe cel al bărbaților. Anul acesta, la examenul de admitere, raportul a fost de trei femei la un bărbat.
36 de universități din Iran au decis să interzică accesul femeilor la 77 de cursuri, scrie publicaţia The Daily Telegraph. Şi asta după ce, din ce în ce mai multe femei au ales studiile în detrimentul căsătoriei. Fenomenul i-a îngrijorat pe clerici, care se tem de efectele sociale ale educației, şi mai ales de reducerea natalității.
Acum, femeile nu vor mai putea studia, la unele dintre cele mai importante universități din Iran, literatură engleză, arheologie, fizică nucleară, management turistic, informatică, inginerie sau managementul afacerilor.
Universitățile și-au motivat decizia prin faptul că femeile nu reușesc să-și găsească un loc de muncă după absolvire.
Laureata premiului Nobel pentru pace, Shirin Ebadi, a scris secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, și Înaltului Comisar pentru drepturile omului, pentru a-i avertiza că intenția reală este de a reduce numărul femeilor din universități sub 50%, de la 65%, cât este în prezent. În plus, femeile din Iran au ajuns să domine ca număr cursuri frecventate altădată doar de bărbați, precum fizică aplicată sau inginerie.
„Această iniţiativă va slăbi mișcarea feministă, care luptă faţă de legile discriminatorii la adresa femeilor din Iran. Este parte a recentei politici a Republicii Islamice”, este de părere Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru Pace, pentru The Telegraph.
Măsura a fost criticată și de parlamentarii de la Teheran, care au cerut explicații ministrului Educației.