Femeile din Iran au interzis la studii universitare, după ce numărul lor l-a depășit pe cel al bărbaților

Femeile din Iran au interzis la studii universitare, după ce numărul lor l-a depășit pe cel al bărbaților
Iranul restricționează accesul femeilor în universități. Autorităţile au luat această măsură, după ce au constatat că numărul femeilor cu studii universitare a crescut şi l-a depăşit pe cel al...

Iranul restricționează accesul femeilor în universități. Autorităţile au luat această măsură, după ce au constatat că numărul femeilor cu studii universitare a crescut şi l-a depăşit pe cel al bărbaților. Anul acesta, la examenul de admitere, raportul a fost de trei femei la un bărbat.

36 de universități din Iran au decis să interzică accesul femeilor la 77 de cursuri, scrie publicaţia The Daily Telegraph. Şi asta după ce, din ce în ce mai multe femei au ales studiile în detrimentul căsătoriei. Fenomenul i-a îngrijorat pe clerici, care se tem de efectele sociale ale educației, şi mai ales de reducerea natalității.

Acum, femeile nu vor mai putea studia, la unele dintre cele mai importante universități din Iran, literatură engleză, arheologie, fizică nucleară, management turistic, informatică, inginerie sau managementul afacerilor.

Universitățile și-au motivat decizia prin faptul că femeile nu reușesc să-și găsească un loc de muncă după absolvire.

Laureata premiului Nobel pentru pace, Shirin Ebadi, a scris secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, și Înaltului Comisar pentru drepturile omului, pentru a-i avertiza că intenția reală este de a reduce numărul femeilor din universități sub 50%, de la 65%, cât este în prezent. În plus, femeile din Iran au ajuns să domine ca număr cursuri frecventate altădată doar de bărbați, precum fizică aplicată sau inginerie.

„Această iniţiativă va slăbi mișcarea feministă, care luptă faţă de legile discriminatorii la adresa femeilor din Iran. Este parte a recentei politici a Republicii Islamice”, este de părere Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru Pace, pentru The Telegraph.

Măsura a fost criticată și de parlamentarii de la Teheran, care au cerut explicații ministrului Educației.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările