Femeia cu coronavirus din Republica Moldova a părăsit spitalul din Italia înainte să afle dacă are COVID-19. Ea nu avea asigurare medicală, situație în care s-ar putea găsi mulți români din peninsulă
Femeia în vârstă de 48 de ani, ce reprezintă primul caz de infectare cu coronavirus din Republica Moldova, ar fi fost internată anterior într-un spital din Italia, dar a plecat înainte să i se confirme dacă a contractat noul coronavirus, susține Corneliu Gandrabur, pe Facebook.
Mai mult decât atât, spune acesta, ea s-ar fi urcat în avion fără să spună că are probleme, fiind totuși depistată deja în timpul zborului, pentru că „tușea foarte tare”.
„Femeia infectata cu Coronavirus a venit din regiunea Bergamo. Ea a fost internata la italieni, dar a plecat din spital pe data de 4 martie inainte sa i se confirme daca a luat noul virus (in extras nu este aceasta info). Mai mult, ea s-a urcat in avion fara sa spuna ca are probleme, fiind depistata deja in timpul zborului: tusea foarte tare. La intrebarea de ce nu a ramas in Italia, femeia a spus ca nu era asigurata si nu avea bani pentru tratament
(…) Apropo, femeia ar putea muri din cauza problemelor de sanatate pe care le are + iresponsabilitarea. (…) Apropo, medicii din Italia i-au prescris antibiotice. Sper ca macar pe astea le-a cumparat si le-a baut”, scrie Corneliu Gandrabur, sâmbătă seară.
Poziția sa vine în contextul în care autoritățile din Republica Moldova au anunțat, sâmbătă, primul caz de infecție cu noul coronavirus din țară. Potrivit TV8, este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani revenită, chiar în ziua în care a fost depistată, din Italia, dar medicii de peste Prut vor efectua o probă suplimentară pentru reconfirmare. (Detalii AICI)
Totuși, situația sa mai atrage atenția dintr-o perspectivă. Există o șansă mare ca mulți români din Italia, țară cu o comunitate numeroasă de cetățeni ai României, să nu fie asigurați medical, din diverse motive, precum costurile ridicate sau neglijența.
„Asigurarea medicală este obligatorie în Italia. Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.
Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare”, explică Ministerul Afacerilor Externe de la București.