Femei chirurg, agresate sexual în timpul operațiilor: „M-am simţit murdară, m-am simţit umilită”

Femei chirurg, agresate sexual în timpul operațiilor: „M-am simţit murdară, m-am simţit umilită”
Sursa foto: Shutterstock

Un studiu recent arată că chirurgii femei din Marea Britanie au fost victime ale hărțuirii și agresiunii sexuale, iar unii au raportat chiar cazuri de viol în timpul operațiilor. Această problemă este o practică răspândită în spitalele britanice, potrivit unui raport citat de BBC, care a intervievat mai multe femei medici. Deși acest comportament este cunoscut, puține victime îndrăznesc să vorbească despre el, iar cultura tăcerii persistă în domeniul chirurgiei, relatează Știrileprotv.ro.

Hărțuirea și abuzul în sala de operație

Chirurgia este o profesie profund ierarhizată, iar chirurgii bărbați cu experiență au adesea putere considerabilă asupra tinerilor medici. Acest lucru combinat cu mediul de înaltă presiune face ca tăcerea să fie norma atunci când vine vorba despre hărțuirea sexuală și abuz.

Există o poveste nespusă despre femei care sunt mângâiate şi atinse în timp ce sunt în halate, despre chirurgi bărbaţi care îşi şterg fruntea pe sânii lor şi despre bărbaţi care îşi freacă organul în erecţie de personalul feminin. Unora dintre victime li s-au oferit oportunităţi în carieră în schimbul sexului.

Povestea unei victime

Judith este acum un chirurg specialist experimentat şi talentat, dar a fost agresată sexual la începutul carierei sale, când era persoana cu cea mai mică putere în sala de operaţie, iar un chirurg senior de sex masculin transpira.

„S-a întors pur şi simplu şi şi-a băgat capul chiar între sânii mei şi mi-am dat seama că îşi ştergea fruntea pe mine. Te blochezi imediat: de ce este faţa lui în decolteul meu?!”, a povestit doctoriţa.

Când a făcut-o pentru a doua oară, Judith s-a oferit să-i aducă un prosop. Răspunsul a fost: „Nu, asta e mult mai distractiv”, povesteşte ea. „Şi a fost zâmbetul – m-am simţit murdară, m-am simţit umilită”, a mărturisit doctoriţa.

Şi mai rău pentru ea a fost tăcerea totală a colegilor ei.

Reacția Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia

Colegiul Regal al Chirurgilor din Anglia a reacționat cu șoc și a recunoscut că hărțuirea sexuală este o problemă răspândită și nerezolvată în domeniul chirurgiei. Un alt raport face recomandări pentru schimbări majore în modul în care sunt investigate aceste incidente, inclusiv necesitatea de a implica organizații externe și independente pentru a face ca medicii să se simtă încrezători în raportarea incidentelor.

Așadar, hărțuirea sexuală și abuzul în chirurgie reprezintă o problemă serioasă în Marea Britanie, cu consecințe profunde asupra victimelor și a culturii medicale în general.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”