Lumea a marcat încă o lună consecutivă de căldură record. Noile date de la Copernicus, serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, arată că luna trecută a fost cea mai călduroasă februarie înregistrată la nivel global, cu temperaturi „excepțional de ridicate” atât în aer, cât și în mare.
Căldura record vine în timp ce SUA continuă să se lupte cu condițiile meteorologice extreme. În ultimele săptămâni, comunitățile din întreaga țară au văzut temperaturi asemănătoare primăverii și verii , ploi și inundații extreme, zăpadă masivă și condiții meteorologice de incendiu care au determinat cel mai mare incendiu din Texas , care a devenit rapid unul dintre cele mai mari din istoria SUA. Aceste tipuri de extreme sunt un produs secundar al creșterii temperaturilor globale alimentată de schimbările climatice și se așteaptă să devină mai frecvente și mai intense pe măsură ce încălzirea continuă, scrie Cbsnews.
Potrivit lui Copernicus, temperatura medie globală a aerului la suprafață în februarie a fost de 13,54 grade Celsius (aproximativ 56,4 grade Fahrenheit). Aceasta este cu 1,77 grade Celsius peste media preindustrială a lunii februarie, ceea ce face ca aceasta să devină a noua lună consecutivă în care fiecare lună a fost cea mai caldă înregistrată la nivel global. Asta vine după ce 2023 a doborât recordul pentru cel mai cald an.
Cele mai ridicate temperaturi din februarie, considerate „excepțional de ridicate”, au fost observate în primele două săptămâni ale lunii, a descoperit Copernicus. Oamenii de știință din grup au spus că temperatura medie zilnică globală în acea perioadă a atins cu 2 grade Celsius peste media preindustrială în patru zile consecutive, între 8 și 11 februarie.
Oceanele lumii – care absorb 90% din căldura Pământului – au înregistrat, de asemenea, temperaturi record . Copernicus a descoperit că temperatura medie globală a suprafeței mării pentru luna februarie a fost de 21,06 grade Celsius (69,9 grade Fahrenheit), ceea ce a spus agenția că este „cea mai ridicată pentru orice lună din setul de date”.
Aceste temperaturi ridicate ale oceanului nu fac decât să adauge ciclului de încălzire globală. Încălzirea oceanelor duce la topirea gheții marine , care este vitală în reflectarea razelor soarelui pentru a ajuta la menținerea temperaturilor mai scăzute. Fără gheață, nivelul mării continuă să crească, iar temperaturile continuă să crească, doi factori care alimentează fenomenele meteorologice extreme.
Oceanele mai calde duc, de asemenea, la albirea excesivă a coralilor , amenințând și mai mult ecosistemele marine.