Dacă ați căuta informații despre febra dengue și ați avea acces doar la manuale mai vechi, probabil că ar fi găsite în secțiunile despre bolile tropicale și subtropicale.
Deși majoritatea cazurilor afectează zonele tropicale și subtropicale din America, Asia și Africa, recent a fost observată o creștere semnificativă în zonele mai temperate, precum Europa. Acest lucru este valabil mai ales în sudul continentului, unde boala este prezentă încă din anii 1970, potrivit theconversation.com.
Potrivit statisticilor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, 71 de cazuri de dengue cu transmitere locală au fost raportate în 2022 în țările UE continentale. Aceasta este o creștere de peste 20% față de 2021.
Dengue este o boală cauzată de una dintre cele patru tulpini de virus dengue (DENV). S-a raportat că toate cele patru tulpini pot circula împreună și că pot provoca același set de simptome. O atenție deosebită trebuie acordată pentru dengue severă sau hemoragică, care este de obicei cauzată de expunerea la o tulpină după expunerea anterioară la alta.
DENV se transmite prin mușcături de la țânțarii Aedes infectați, în primul rând Aedes aegypti, dar și într-o măsură mai mică Aedes albopictus, cunoscut și sub numele de țânțar tigru. Aceste insecte, care se hrănesc cu sânge uman și transmit virusul prin saliva lor, se găsesc în zone tropicale și subtropicale. Cu toate acestea, în ultimele decenii au devenit din ce în ce mai frecvente în zonele temperate.
Virusul nu se transmite direct, ci funcționează într-un ciclu, trecând de la om la țânțar la om. Când un țânțar Aedes infectat mușcă o persoană, acesta introduce DENV în sistemul său și începe ciclul. Perioada de incubație este de obicei între 3 și 10 zile, deși poate varia în funcție de factori externi precum temperatura.
Apoi încep să se dezvolte simptome, de obicei febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, greață și vărsături. În cazuri severe, poate duce la hemoragie, insuficiență și deces.
Tantarii Aedes se reproduc in ape stagnante, cum ar fi recipientele de apa, piscinele nefolosite, anvelopele vechi si asa mai departe. În absența vaccinurilor și a tratamentelor eficiente, este important să se elimine locurile de reproducere a țânțarilor pentru a preveni transmiterea bolii. Acest lucru poate preveni nu numai răspândirea dengue, ci și virusurile transmise de țânțari care cauzează Zika și chikungunya.
Schimbările climatice sunt una dintre forțele motrice din spatele creșterii cazurilor de dengue, atât în America, cât și în Europa. Temperaturile crescute și sezoanele mai lungi de reproducere a țânțarilor (datorită verilor mai calde și mai lungi) pot ajuta la răspândirea Aedes aegypti.
Acești țânțari sunt capabili să supraviețuiască la temperaturi de peste 10C și, datorită încălzirii globale, își pot extinde aria în zone mai temperate. Schimbările în tiparele de precipitații – cauzate de schimbările climatice – cresc, de asemenea, volumul apei stătătoare, oferind un teren ideal de reproducere.
În plus, creșterea călătoriilor internaționale și a comerțului cu zonele în care febra dengue este frecventă, precum și creșterea orașelor, fac răspândirea bolii cu atât mai probabilă.
În acest context, posibilitatea ca dengue să devină endemică în Europa este o posibilitate reală. Condițiile de mediu, cum ar fi schimbările climatice și globalizarea, facilitează răspândirea țânțarilor și a bolilor pe care le poartă. Aceștia sunt factori care nu pot fi puși sub control, cel puțin deocamdată.
Dacă dengue ar deveni endemică în Europa, ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății publice. Din acest motiv, autoritățile europene din domeniul sănătății lucrează deja pentru a preveni răspândirea acestuia abordând factorii care pot fi controlați în prezent. Aceasta include monitorizarea cazurilor, educarea populațiilor cu privire la modul de prevenire a mușcăturilor de țânțari și luarea de măsuri pentru a controla noile populații de țânțari de îndată ce prezența lor este detectată, așa cum sa întâmplat pe insula spaniolă Tenerife.