Pandemia continuă să bulverseze întreaga comunitate ştiinţifică prin simptomele variate, neunitare şi uneori, de-a dreptul bulversante ale pacienţilor cu COVID-19.
În spitale din multe părți ale lumii, doctorii privesc neîncrezători cum pacienți cu Covid-19 care ar trebui să fie în comă sau zguduiți de crizele de hipoxie datorate lipsei de oxigen, se plimbă liniştiţi sau stau pe rețelele de socializare, aproape fără să se plângă că au dificultăți de respirație.
Unii au numit-o ”hipoxia veselă”, o catalogare în contradicție tragică cu o stare de fapt care se traduce printr-o revenire lentă, de lungă durată, sau chiar pentru un final și mai rău pentru cei îmbolnăviți de noul coronavirus, scrie scrie CNN..
Termenul corect din punct de vedere medical este, însă, ”hipoxie nemanifestă”. Ea are loc atunci când oamenii nu sunt conștienți că sunt privați de oxigen și vin la spital într-o stare de sănătate mult mai gravă decât pot conştientiza.
În general, acești pacienți au avut simptome de Covid-19 între două şi șapte zile până să se prezinte la medic pentru a se plânge de dureri bruște în piept și de imposibilitatea de a respira profund, spune Dr. Richard Levitan, medic de urgență de aproape 30 de ani.
Levitan a petrecut două săptămâni ca voluntar la camera de urgențe a unui spital din New York, situat aproape de epicentrul epidemiei de coronavirus din SUA.
El a văzut pacienți veniţi cu niveluri de oxigen scăzute chiar și până la 50%, atât de scăzute că ar trebui să fie incoerenți, sau chiar inconștienți. Saturația normală de oxigen din sânge este între 95 și 100%, iar orice scade sub 90% este considerat anormal.
Mai mult decât atât, medicul spune că radiografiile făcute la plămânii acestor pacienți arată semne de pneumonie atât de severe că ei ar trebui să fie în dureri groaznice în timp ce se chinuie să respire. Oamenii însă nu se comportau pe măsura gravităţii bolii.
”Radiografiile arătau îngrozitor, nivelul de oxigen era înfiorător, dar ei erau perfect conștienți, stăteau pe telefoane și spuneau că s-au simțit oarecum rău în ultimele zile, şi doar recent au observat că respiră mai greu. Asta este deosebit de fascinant în privința bolii, dar și înfiorător”, a adăugat Dr. Richard Levitan.
Înfiorător deoarece, până când oamenii își dau seama că au probleme grave de respiraţie și merg la medic, ei deja sunt într-un stadiu periculos al bolii. Iar pentru mulţi dintre ei, deşi nu părea grav, s-a dovedit a fi letal la scurt timp de la prezentarea la camera de gardă.
Autoritățile au confirmat cuCOVID-19peste 3,8 milioane de oameni în toată lumea, iar numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților infectaţia depășit 285.000.
Între timp, 1,3 milioane de persoane testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 s-au vindecat, astfel că, la ora actuală, mai există doar 2,2 milioane de cazuri active la nivel global, potrivit datelor centralizate joi deWorldometer.