Fără violențe la protestele de sâmbătă din Serbia, dar situația rămâne tensionată. Cu o seară înainte, poliția făcuse zeci de rețineri după luptele de stradă cu manifestanții (VIDEO)
Poliția sârbă a reținut 71 de persoane, după violențele din a patra noapte de proteste antiguvernamentale, care au izbucnit odată cu anunțul președintelui Aleksandar Vucic privind planurile pentru reinstituirea carantinei, potrivit US News.
Zeci de rețineri după luptele de stradă dintre autorități și manifestanți, de la protestele de vineri seară
Un număr de 14 ofițeri de poliție au fost răniți în violențele de vineri seară, când sute de protestatari au încercat să ia cu asalt clădirea parlamentului din inima Belgradului, a precizat Vladimir Rebic, director în poliția sârbă. Mai mulți manifestanți, dar și o serie de reporteri au fost răniți în cadrul protestelor.
Sute de persoane au ieșit în stradă pentru o nouă noapte de proteste și sâmbătă, când n-au fost raportate, totuși, incidente.
Presa sârbă notează că printre persoanele reținute se numără și un fost membru al parlamentului și unul dintre liderii protestatarilor violenți, politicianul pro-rus Srdjan Nogo.
Protestatarii, care au sfidat regulile de siguranță sanitară pentru a-și exprima dezacordul față de președintele Aleksandar Vucic, au aruncat cu sticle, pietre și torțe în polițiștii care păzeau clădirea parlamentului, în timp ce forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene și lovituri de bastoane pentru a dispersa mulțimea. Scene similare mai avuseseră loc în alte două rânduri, în aceeași săptămână, iar autoritățile au fost acuzate că folosesc forță disproporționată pentru a reprima dreptul la liberă exprimare.
Protestele au început atunci când președintele Aleksandar Vucic a anunțat o carantină de weekend, pentru a limita și preveni răspândirea COVID-19 în Belgrad și în restul Serbiei. Ulterior, șeful statului sârb a renunțat la plan, dar în cele din urmă autoritățile au interzis adunările mai mari de 10 persoane în capitala țării și au micșorat numărul orelor de lucru în spații închise.
Ce îi reproșează protestatarii președintelui Aleksandar Vucic
Mulți oameni din Serbia sunt de părere că liderul autoritar Aleksandar Vucic și guvernul său au scăpat de sub control gestionarea crizei COVID-19 pentru a organiza alegerile parlamentare în 21 iunie, din care chiar partidul prezidențial a ieșit câștigător. De altfel, s-ar putea ca tocmai asta să fi alimentat și mai tare nemulțumirea – oamenii sunt deranjați de faptul că, înaintea scrutinului, Serbia intrase pe un trend evident de relaxare a restricțiilor, în care era permis chiar și accesul a mii de oameni pe stadioane, dar tendința a căpătat sens invers odată cu deznodământul de la vot. De partea cealaltă, Aleksandar Vucic neagă vehement acuzațiile.
În mod oficial, de la începutul lunii martie, Serbia a trecut de pragul psihologic de 18.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și a raportat 382 de decese în rândul persoanelor depistate cu infecție cu coronavirus. Doar sâmbătă, autoritățile au anunțat alte 12 fatalități și 354 de noi îmbolnăviri. Reprezentanții sectorului sanitar au avertizat că spitalele cu acest specific sunt aproape pline.
Aleksandar Vucic nu numai că neagă acuzațiile ce i se aduc, dar susține că în spatele demonstrațiilor s-ar afla servicii străine de spionaj și spune că nu va fi dat la o parte de o mișcare de stradă. Între timp, câțiva lideri din opoziție dau vina chiar pe grupuri controlate de guvern, despre care susțin că ar fi provocat violențe la proteste în încercarea de a-i discredita pe manifestanții pașnici.