Fără săpun sau dezinfectant, refugiații sirieni se confruntă cu amenințarea noului coronavirus

Fără săpun sau dezinfectant, refugiații sirieni se confruntă cu amenințarea noului coronavirus

Refugiatul sirian Mohamed al-Bakhas face tot ce îi stă în putință pentru a-și apăra familia de COVID-19, încercând să păstreze tabăra în care locuiesc cât mai curată. Dar fără suficient săpun sau bani pentru a cumpăra dezinfectant și măști de protecție, el are un număr restrâns de opțiuni, relatează Reuters.

„Ne-au oferit o sesiune de informare și câte un săpun fiecăruia, dar nu este suficient. Cerem dezinfectanți pentru tabără. Suntem un grup mare”, a spus Bakhas, un bărbat în vârstă de 40 de ani, care a fugit din Homs, Siria, spre Liban acum opt ani, alături de soția și copilul său.

Până în prezent, Libanul a raportat 149 de cazuri de COVID-19 la nivel național. Patru persoane au decedat în urma contaminării.

Totuși, cel puțin până la ora actuală, printre pacienții testați pozitiv nu se regăsește niciun refugiat sirian, deși comunitatea lor reprezintă cam un milion din cele șase care trăiesc în Liban.

Pe măsură ce sistemul sanitar libanez se luptă tot mai tare cu epidemia, guvernul este îngrijorat că noul virus s-ar putea răspândi atât prin taberele refugiaților sirieni, cât și prin ale celor palestinieni.

Hamad Hassan, ministrul libanez al Sănătății, a explicat că deși starea de sănătate a refugiațilore este și în atenția autorităților naționale, și în vizorul agențiilor ONU, comunitatea internațională a avut o reacție înceată la criză.

„Comunitatea internațională, cu agențiile sale ONU, întârzie în punerea în punerea în aplicare a planurilor de a construi un spital de campanie sau de a sprijini Ministerul Sănătății (n.r. – din Liban) astfel încât să își poată livra promisiunile făcute poporului: societatea libaneză, alături de frații sirieni și palestinieni”, a spus Hamad.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`