Fără cruciulițe la instituțiile europene. Ce va hotărî România? Eugen Tomac: Decizia va naște mari controverse, într-o perioadă plină de dezbateri pe acest subiect (VIDEO)

Fără cruciulițe la instituțiile europene. Ce va hotărî România? Eugen Tomac: Decizia va naște mari controverse, într-o perioadă plină de dezbateri pe acest subiect (VIDEO)
Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac. Sursa foto: Partidul Mișcarea Populară / Facebook

Președintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, a avut o intervenție în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, unde a comentat subiectul referitor la faptul că instituțiile europene pot interzice angajaților purtatul cruciulițelor la gât.

“Evident că, din punct de vedere instituțional, aici lucrurile sunt extrem de discutabile, pentru că nici nu putem transforma instituțiile publice în instituții care vânează cetățenii ce bijuterii poartă sau ce însemne. Totuși, trăim într-un spațiu de libertate și demnitate și cred că aici lucrurile trebuie tratate cu foarte multă atenție.

Înțeleg că această decizie vine în spatele unui proces, care viza un cetățean de religie musulmană, care se considera discriminat, pentru că i s-a spus să nu mai vină la muncă cu vestimentația specifică musulmanilor. Evident că această decizie va trezi foarte multe dezbateri, justificate de altfel.

Eu nu cred că în România cineva, vreodată, a pus sub semnul întrebării sau a intrat într-o dispută legată de asumarea identității spirituale. La noi, mai grav este altceva, că tot felul de funcționari sau reprezentanți ai statului care fură din averea publică, din banii publici pentru a își ascunde această lăcomie, duc într-o zonă destul de urâtă identitate religioasă, umplându-și birourile cu tot felul de lucruri sfinte, ceea ce este extrem de grav, din punctul meu de vedere.

Dar această decizie, evident, că este una care va naște mari controverse, într-o perioadă plină de dezbateri pe acest subiect”.

Care ar putea fi poziția României în privința acestei decizii

Eugen Tomac a fost întrebat care ar putea să fie poziția României în privința acestei decizii.

„Românii trebuie să știe că în România nimeni, niciodată, nu va fi prigonit, pentru că își asumă identitatea creștină. Asta este o chestiune foarte clară, la fel cum respectăm și toate celelalte religii. Din acest punct de vedere, România reprezintă un model în ceea ce privește conviețuirea interetnică și interconfesională și noi avem multe minorități. Ele sunt reprezentate și în Parlament, statul român, prin Secretariatul de culte acordă finanțări tuturor cultelor din România.

Nu există niciun fel de risc și niciun fel de evoluție imprevizibilă în România, în urma acestei decizii. Cel mai probabil, că în anumite state vest-europene ele pot avea consecințe, pentru că există și comunități foarte mari, care pun un accent uneori destul de agresiv pe identitatea religioasă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)