Un apel video, publicat în ultimele ore pe TikTok de o femeie din Catania pe profilul ei foarte popular, a devenit viral. Peste zece mii de distribuiri și zeci de mii de aprecieri pentru a răspândi ceea ce este definit ca un „mesaj important”. Potrivit reconstrucției femeii, un grup de oameni s-a apropiat de un copil în apropierea unei școli din capitala Etnei. O presupusă răpire întreruptă doar de intervenția unuia dintre părinți. Știrea, însă, așa cum a fost verificată de MeridioNews, nu a fost confirmată de poliție, potrivit meridionews.
„Ascultați cu atenție pentru că acest mesaj este urgent. Cinci persoane, trei femei și doi bărbați, circulă într-o mașină pentru a fura copii. În via Medaglie d’Oro duceau un copil. Fără să știu sigur, nu aș fi făcut acest videoclip. Oamenii pe care îi cunosc l-au văzut pe tatăl sau pe mama acestui copil în timp ce îl recuperau deja în mașină.”
În scurt timp, la acest videoclip s-au aduncat reacții. Alți utilizatori au afișat chiar chipurile celor cinci presupuși hoți de copii: doi bărbați și trei femei. «Sunt români și fură copii, aveți grijă de copiii voștri. Acesta este un lucru cert și sigur, nu este ceva făcut pentru a obține share-uri”, comentează o femeie într-un alt videoclip.
Pe lângă TikTok, șirul de mesaje despre presupușii hoți a devenit viral și în grupurile WhatsApp. În mai multe mesaje audio ale femeilor, în dialectul Catania, ele descriu presupuse tentative de apropiere de copii ale persoanelor portretizate în fotografii. „Femeia din centru cu jacheta– auzim într-unul dintre aceste mesaje – a oprit-o pe Francesca în timp ce era cu copilul. Nenorociți blestemati! Spune că a vrut o plimbare. El a insistat, dar ea a înțeles situația și a plecat”. Reconstrucții complet false care se referă la o farsă care a devenit virală în diverse părți ale Europei.
Oamenii înfățișați în fotografii, conform verificărilor, sunt nimeni alții decât cinci hoți de buzunare. Fața lor a apărut pentru prima dată pe site-ul unui ziar online din România. Într-un articol, publicat în 2021, se pune accent pe situația din Iași. În reconstrucția ziarului, în care apar fotografiile care au devenit virale în Catania, nu se face vreodată referire la copii, ci doar la turiști și studenți, vizați pentru furturi de obiecte de valoare, telefoane mobile și rucsacuri. Hoții de buzunare ar urma să opereze în autobuzele liniei Copou – Tudor Vladimirescu și în jurul orașului.