ANALIZĂ B1.RO // Extrema-dreaptă, în declin în Europa: Naționaliștii au ieșit de la guvernare și în Italia și în Austria. Care este situația în celelalte state (FOTO)

ANALIZĂ B1.RO // Extrema-dreaptă, în declin în Europa: Naționaliștii au ieșit de la guvernare și în Italia și în Austria. Care este situația în celelalte state (FOTO)

ANALIZĂ B1.RO // Ascensiunea partidelor de extremă-dreaptă în Europa a provocat temeri importante pe continent privind un posibil viitor în care democrația să fie șubrezită de mișcările naționaliste, iar Uniunea Europeană să devină irelevantă pe fondul politicilor suveraniste ale acestor formațiuni.

Cu toate acestea, anul 2019 nu a fost unul bun pentru aceste formațiunii în state precum Austria sau Italia, unde au ieșit de la guvenare cu mare scandal. Singurul succes a fost înregistrat în alegerile europarlamentare unde mesaje suveraniste au atras electoratul din state precum Franța sau Italia.

Austria

Anul 2019 a fost dezastruos pentru formațiunea de extremă dreapta Partidul Libertății (FPO). În luna mai, coaliția pe care o forma din 2017 alături de partidul cancelarului Sebastian Kurz s-a destrămat după ce Heinz-Christian Strache, care îndeplinea funcția de vice-cancelar, a fost implicat într-un scandal uriaș de corupție și legături cu Rusia.

Acesta a fost nevoit să demisioneze după publicare unei înregistrări din 2017, în care apare împreună cu o femeie care s-a dat drept nepoata oligarhului rus Igor Makarov. În înregistrare, femeia a precizat că cetăţeni ruşi nenumiți ar dori să finanţeze campania electorală a Partidul Libertății din Austria (FPÖ) în schimbul obținerii unor contracte cu guvernul austriac.

Acesta și-a justificat acțiunile prin faptul că era sub influența alcoolului și a dorinței de a impresiona interlocutoarea.

„A fost comportament macho, tipic sub influenţa alcoolului. Da, am vrut de asemenea să o impresionez şi pe gazda foarte atractivă de sex feminin şi m-am comportat precum un adolescent lăudăros”, s-a apărat Strache.

Doar că acest scandal a distrus politic Partidul Libertății. După ruperea coaliției, Sebastian Kurz a convocat alegeri anticipate, iar în cadrul acestora formațiunea de extremă-dreaptă a pierdut nu mai puțin de 10% față de precedentele, fapt ce i-a dus la un statut lipsit de influență în Parlamentul de la Viena.

Foto: Hepta

Italia

În ciuda câștigării alegerilor europarlamentare și a reputației în continuă creștere în Europa a lui Matteo Salvini, formațiunea de extremă-dreapta Liga a fost scoasă de la guvernare după ce a intrat în conflict cu partenerul de coaliție „Mișcarea 5 Stele”, iar acesta a decis să formeze un guvern nou alături de Partidul Democrat, de centru-stânga.

Matteo Salvini a provocat ruptura după ce partidul său, Liga, a înregistrat la europarlamentare cel mai bun scor din istorie (34%, aproape dublu față de precedentele alegeri). El a anunțat că își dorește alegeri anticipate pentru a nu mai împărți puterea în mod egal cu Mișcarea 5 Stele condusă de Luigi di Maio.

În replică, premierul Giuseppe Conte a demisionat și a cerut ca Salvini să fie anchetat pentru legăturile suspecte pe care le are cu Rusia, de unde ar veni și finanțarea pentru Liga. Ulterior, tot Conte a revenit în fruntea executivului după ce s-a reușit o coaliție care să îl lase pe Salvini în afara puterii.

Mai mult, Curtea de Casație din Italia a obligat Liga să plătească 49 de milioane de euro, după scandalul de corupție care durează de 10 ani și în care a fost implicată vechea conducere a formațiunii. Instanța, a dispus și punerea sechestrului pe fondurile din conturile bancare, depozitele și alte active ale partidului pe fondul cazului de fraudă deschis împotriva lui Umberto Bossi, fondatorul Liga, a fiulului său Renzo și a ex-trezorierului Francesco Belsito, toți trei condamnați pentru delapidare de fonduri publice.

Totodată, partidului i s-a cerut prin hotărâre judecătorească rambursarea a aproape 49 de milioane de euro din finanțarea electorală de la stat pe care a primit-o între 2008 și 2010 când au fost comise infracțiunile.

Foto: Hepta

Franța

Extrema-dreaptă continuă să se confunde în Franța cu numele Le Pen. Cu numele formațiunii schimbat din „Frontul Național” în „Adunarea Națională” pentru a mai spăla din controversele trecutului,

Marine Le Pen a reușit să obțină primul loc în alegerile europarlamentare, unde partidul a mers tot timpul bine pe fondul mesajelor alarmiste.

Cu toate acestea, eforturile sale de a face partidul mai atractiv pentru electorat nu au prins la nivel național, formațiunea sub denumire nereușind să atragă public dincolo de cel care era deja interesat de mesajele sale naționaliste și suveraniste.

În schimb, acest an, Marine Le Pen l-a dedicat pentru consilidarea pe plan european a „mișcărilor democratice a patrioților” având întâlniri cu Matteo Salvini sau Gert Wilders, liderul anti-islam și anti-UE din Olanda.

Foto: Twitter

Germania

După ce a produs marea surpriză în alegerile federale din Germania din 2017 când a devenit a treia forță în Bundestag pe fondul mesajelor împotriva migranților, Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune care a pornit chiar cu o ideologie neo-nazistă, nu a mai confirmat și în alegerile europarlamentare.

AfD a căzut pe locul 4, fiind depășiți cu circa 10% de către Verzi care au produs marea surpriză a alegerilor. Formațiunea a obținut 10,9% din voturi și a luat 11 din cele 96 de mandate ce îi revin Germaniei în Parlamentul European.

Extremiștii germani și-au făcut și singuri probleme în încercare de a obține cât mai multă putere în Germania, după ce un scandal intern a dus la nu mai puțin de 2 separări într-un an și crearea de noi formațiuni în jurul unora din figurile care au contribuit la creșterea Alternativei pentru Germania.

Foto: Hepta

Spania

La Madrid lucrurile au stat mult mai bine pentru extrema-dreaptă care a reușit să intre în Parlament pentru prima dată de la căderea dictatorului Francisco Franco.

Mai mult acestea au produs un rezultat super bun, partidul Vox reușind să obțină 10% din voturi și 24 de de locuri. Doar că socialiștii și gruparea radicală de stânga Podemos nu a reușit să ajungă la un acord și astfel alegerile legislative ar puta fi repetate.

Foto: Hepta

România

Țara noastră a reușit să fie o excepție la nivel european și să nu se confrunte cu ascensiunea extremei dreapta care se manifestă la nivel european. Toate tentativele de formare a unui astfel de formațiuni fiind tratate mai multla rubrica de glume politice decât la posibile alternative la actuala clasa politică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`