Extrema dreaptă a Franței „tristă și dezamăgită” după rezultatul alegerilor. Cine va guverna după ce Attal demisionează

Extrema dreaptă a Franței „tristă și dezamăgită” după rezultatul alegerilor. Cine va guverna după ce Attal demisionează

Partidul condus de Marine Le Pen avea pregătiă șampania la gheață, dar rezultatul alegerilor nu a fost cel prezis de majoritatea analiștilor.
Alegătorii din Franța s-au mobilizat din nou pentru a stopa preluarea puterii de către extrema dreaptă a lui Marine Le Pen.

Niciun partid nu are majoritate

Alegerile au avut un însă un rezultat haotic, niciun partid nereușind să ocupe suficiente locuri pentru a avea majoritatea în Parlament, scufundând politica franceză într-o criză care ar putea dura luni de zile.

Macron a convocat alegerile anticipate în iunie, într-un efort de a sotpa popularitatea în creștere a partidului condus de Le Pen. Dar partidul ei a câștigat cu 50 de mandate mai mult decât în ​​2022.

Premierul lui Macron, Gabriel Attal, a declarat că își va depune demisia , dar nu este deloc clar cine ar putea prelua funcția.

Guvernarea Franței va fi dificilă

Adunarea Națională, cu 577 de locuri, camera inferioară a legislativului Franței este , nu arată foarte bine: e împărțită între stânga, centru și extrema dreaptă. Niciun grup nu este nici măcar aproape de a forma o majoritate, fiecare având sub 200 de deputați.

Chiar dacă alianța de stânga și liberalii lui Macron au fost de acord să colaboreze și să voteze tactic pentru a împiedica câștigarea alegerilor de către coaliția Adunarea Națională, o coabitare între cele două grupuri pentru a guverna Franța pare puțin probabilă.

Jean-Luc Mélenchon a exclus să guverneze cu liberalii președintelui. De asemenea, prim-ministrul lui Macron, Gabriel Attal, a spus că nu va împărți niciodată puterea cu Mélenchon.

Duminică seara, Attal a admis formarea unui guvern interimar pentru a oferi o anumită stabilitate țarii în care se vor desfășura Jocurile Olimpice la sfârșitul acestei luni.

Indiferent de guvernul care se va forma, este puțin probabil ca acesta să rămână stabil pentru mult timp. Discuțiile din această toamnă privind bugetul vor fi primul punct de cotitură.

Franța este sub presiune să-și reducă deficitul, după ce a ratat țintele la începutul anului. Sunt multe idei asupra cărora stânga, liberalii și extrema dreapta nu vor fi niciodată de acord. Politica fiscală este în fruntea listei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)