Consiliul Uniunii Europene, prezidat de România, despre extrădarea lui Assange: Decizia aparţine exclusiv Marii Britanii

Consiliul Uniunii Europene, prezidat de România, despre extrădarea lui Assange: Decizia aparţine exclusiv Marii Britanii
Foto: Julian Assange (sursă: Hepta.ro)

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că în cadrul dezbaterea plenară pe tema posibilei extrădări a lui Julian Assange, Consiliul Uniunii Europene, prezidat de România, nu a luat o poziţie oficială privind situaţia fondatorului Wikileaks.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a precizat că extrădările sunt în competența exclusivă a statelor membre, prin urmare, „problema este în mâinile sistemului judiciar britanic și a ministrului britanic de interne”.

De asemenea, secretarul de stat din cadrul MAE a subliniat în cadrul dezbaterii importanța pe care Consiliul UE o acordă avertizorilor de integritate și a menționat votarea directivei ca rezultat al efortului comun susținut al Consiliului și Parlamentului.

Redăm mai jos integral comunicatul de presă primit de la Ministerul Afacerilor Externe:

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a participat astăzi, 16 aprilie 2019, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pe perioada Președinției României la Consiliul UE, la dezbaterea plenară pe tema posibilei extrădări a lui Julian Assange.

În intervenția sa, secretarul de stat pentru afaceri europene a menționat contextul şi motivele care au condus la arestarea lui Julian Assange.

În acest sens, secretarul de stat a subliniat faptul că nu s-a discutat în cadrul Consiliului Uniunii Europene posibila extrădare a lui Julian Assange și nu există o poziție oficială asupra situației. Totodată, a precizat că extrădările sunt în competența exclusivă a statelor membre, prin urmare, „problema este în mâinile sistemului judiciar britanic și a ministrului britanic de interne”.

Cu această ocazie, a reiterat faptul că aplicațiile individuale pentru azil sunt, de asemenea, în competența statelor membre și doar acestea pot considera o aplicație ca fiind justificată pentru acordarea statutului de refugiat.

În concluzie, secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot a subliniat importanța pe care Consiliul UE o acordă avertizorilor de integritate și a menționat votarea directivei ca rezultat al efortului comun susținut al Consiliului și Parlamentului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)