Ministerul Afacerilor Externe anunţă că în cadrul dezbaterea plenară pe tema posibilei extrădări a lui Julian Assange, Consiliul Uniunii Europene, prezidat de România, nu a luat o poziţie oficială privind situaţia fondatorului Wikileaks.
Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a precizat că extrădările sunt în competența exclusivă a statelor membre, prin urmare, „problema este în mâinile sistemului judiciar britanic și a ministrului britanic de interne”.
De asemenea, secretarul de stat din cadrul MAE a subliniat în cadrul dezbaterii importanța pe care Consiliul UE o acordă avertizorilor de integritate și a menționat votarea directivei ca rezultat al efortului comun susținut al Consiliului și Parlamentului.
Redăm mai jos integral comunicatul de presă primit de la Ministerul Afacerilor Externe:
Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a participat astăzi, 16 aprilie 2019, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pe perioada Președinției României la Consiliul UE, la dezbaterea plenară pe tema posibilei extrădări a lui Julian Assange.
În intervenția sa, secretarul de stat pentru afaceri europene a menționat contextul şi motivele care au condus la arestarea lui Julian Assange.
În acest sens, secretarul de stat a subliniat faptul că nu s-a discutat în cadrul Consiliului Uniunii Europene posibila extrădare a lui Julian Assange și nu există o poziție oficială asupra situației. Totodată, a precizat că extrădările sunt în competența exclusivă a statelor membre, prin urmare, „problema este în mâinile sistemului judiciar britanic și a ministrului britanic de interne”.
Cu această ocazie, a reiterat faptul că aplicațiile individuale pentru azil sunt, de asemenea, în competența statelor membre și doar acestea pot considera o aplicație ca fiind justificată pentru acordarea statutului de refugiat.
În concluzie, secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot a subliniat importanța pe care Consiliul UE o acordă avertizorilor de integritate și a menționat votarea directivei ca rezultat al efortului comun susținut al Consiliului și Parlamentului.