Exporturile României au scăzut cu peste 52%. Ucraina continuă să oferteze piața cu un preț al grâului cu discount
Producătorii și traderii ucraineni vând în continuare grâul de panificație la un preț mult mai scăzut decât cel al pieței. Din această cauză, fermierii locali au rămas cu marfa pe stoc, în timp ce 600.000 de tone de grâu din Ucraina și-a găsit cumpărători în România.
Exportul de cereale, în picaj
Pentru o tonă, prețul FOB ajunge și la 275 dolari, cu mult sub prețurile oferite de celelalte state europene, inclusiv România, scrie economica.net.
Livrările României sunt în picaj direct, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene. Până în data de 11 decembrie, am exportat în afara UE doar 1,8 milioane de tone de grâu comun, cu 52,6% sub nivelul raportat în perioada iunie-noiembrie 2021.
Rămânem însă al doilea cel mai mare exportator european, la mare depărtare de Franța care a livrat până acum 6,4 miloane de tone de grâu, cu 72,4% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
Cât despre prețuri, datele Comisiei indică o medie de 289 de euro tona preț DEPSILO (la plecarea din siloz) în Banat ( în data de 15 decembrie) și de 337 euro tona preț FOB (free on board, prețul la granița țării exportatoare) în Constanța (în 1 decembrie).
Exporturile de cereale din Ucraina sunt la un nivel foarte ridicat. Numai în noiembrie au fost exportate 7 milioane de tone de cereale mulțumită coridoarelor de solidaritate. De asemenea, exporturile de cereale din Ucraina către UE au crescut cu 148% , iar exporturile de ulei cu 142% la ulei.