Poliția daneză crede că cel puțin 50 de metri dintr-o conductă subacvatică care aducea gaz rusesc în Germania a fost distrusă de o explozie produsă luna trecută.
Poliția daneză mai spune că „exploziile puternice” au găurit atât Nord Stream 1 cât și Nord Stream 2. Încă nu se știe cine sau ce a provocat exploziile, pe fondul suspiciunilor de sabotaj.
Livrările de gaz au fost suspendate de la exploziile din 26 septembrie de pe conductele de oțel ranforsat cu beton care traversează Marea Baltică.
Kremlinul a acuzat anchetatorii occidentali că încearcă să dea vina pe Rusia pentru pagubele produse. „Logica elementară” arată că deteriorarea conductei nu ar fi fost în interesul Rusiei, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Liderii occidentali nu au acuzat în mod direct Rusia, dar UE a acuzat anterior Rusia că își folosește livrările de gaze ca armă împotriva Occidentului din cauza sprijinului acordat Ucrainei.
În colaborare cu Expressen, Blueye Robotics a folosit o dronă submersibilă pentru a filma metalul răsucit și îndoit al conductei Nord Stream la 80 de metri sub suprafața mării.
„Doar o forță extremă poate îndoi un metal atât de gros”, a declarat Trond Larsen, operatorul dronei, pentru Expressen.
Constatările poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze, care au investigat, de asemenea, scurgerile din conducte.
„Inspecțiile au confirmat faptul că au existat daune importante la Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă daneză”, a declarat poliția daneză.
Autoritățile germane, daneze și suedeze au investigat cu toții incidentul, dar procurorii suedezi ar fi respins o investigație comună de teama împărtășirii de informații sensibile legate de securitatea națională.
Rusia a cerut anterior să fie implicată în investigație, afirmând că avaria s-a produs în apele internaționale, dar Danemarca și Suedia au refuzat.
Gazoductul Nord Stream 1 nu a mai transportat gaz din august, când Rusia l-a închis, spunând că are nevoie de întreținere. Conducta se întinde pe o distanță de 1 200 km, de pe coasta rusă de lângă Sankt Petersburg până în nord-estul Germaniei.
Nord Stream 2 încă aștepta autorizația de utilizare atunci când a început războiul din Ucraina.