Experții avertizează asupra formării fenomenului La Nina, care va aduce o răcire atmosferică și precipitații

Experții avertizează asupra formării fenomenului La Nina, care va aduce o răcire atmosferică și precipitații
Foto simbol: Pixabay

Un fenomen meteorologic de răcire La Nina este probabil să se producă la sfârșitul anului, spun experții meteorologici, dar nu va face nimic pentru a anula creșterea temperaturilor globale și oceanice, potrivit Sky News.

La Nina și El Nino sunt schimbări naturale ale temperaturilor în anumite părți ale Oceanului Pacific și sunt cele mai mari fluctuații ale sistemului climatic al Pământului, cu impact de anvergură asupra oamenilor și a vremii extreme.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a Națiunilor Unite a declarat miercuri că există acum 60% șanse ca actualele condiții neutre să cedeze locul pentru La Nina între octombrie și februarie anul viitor.

Urmează o serie prelungită a opusului său, modelul de încălzire a vremii El Nino, care a alimentat 12 luni de căldură record înainte de a se diminua la începutul verii.

Dar ambele sunt acum stratificate peste creșterea căldurii globale din cauza schimbărilor climatice.

Aceasta înseamnă că La Nina, mai rece, nu va afecta pe termen lung creșterea temperaturii globale și nici căldura oceanică care a alarmat oamenii de știință.

Cele mai recente prognoze de la Centrele Globale de Producție de prognoze pe termen lung OMM oferă șanse egale (50%) fie de condiții neutre, fie de tranziție la La Niña în perioada iunie-august 2024.

Șansa de condiții La Niña crește la 60% în perioada iulie-septembrie și 70% în perioada august-noiembrie. Șansa de redezvoltare a El Niño este neglijabilă în această perioadă.

La Niña se referă la răcirea pe scară largă a temperaturilor de la suprafața oceanului în Oceanul Pacific ecuatorial central și de est, cuplată cu modificări ale circulației atmosferice tropicale, și anume vânturi, presiune și precipitații. Efectele fiecărui eveniment La Niña variază în funcție de intensitatea, durata, perioada anului în care se dezvoltă și interacțiunea cu alte moduri de variabilitate a climei. În multe locații, în special în zonele tropicale, La Niña produce efecte climatice opuse față de El Niño.

Ultimii nouă ani au fost cei mai călduroși din istorie, chiar și cu influența de răcire a unei La Niña de mai mulți ani, din 2020 până la începutul anului 2023. El Niño a atins apogeul în decembrie 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)
21:43 - Elena Lasconi: Îl apreciez pe Nicușor Dan și-i mulțumesc foarte mult / Nu uit atacurile mizerabile ale PNL la adresa lui. Și el tot a reușit să fie aplaudat la Congresul PNL și să ridice sala în picioare (VIDEO)
21:31 - Capitala Franței este cuprinsă de flăcări. Un incendiu a izbucnit pe acoperișul unei clădiri din arondismentul 13. Care este cauza focului
21:28 - Elena Lasconi: Eu nu o să dau niciodată mâna cu PSD sau cu partidele pro-ruse. Viziunea mea e că vom avea un guvern de dreapta, USR-PNL-UDMR, la anul. Altfel, va fi rău pentru România (VIDEO)
21:16 - Lasconi (USR): Speram la o alianță preelectorală cu un PNL poate condus de Ilie Bolojan / Fac apel la electoratul liberal să voteze util. Ciucă nu poate garanta că vom avea o guvernare de dreapta din 2025, dar eu pot să fac asta (VIDEO)
21:08 - Raed Arafat a oferit ultimele detalii despre situația din județul Galați: „Avem mobilizați peste 1.000 de pompieri cu mijloace de intervenție” /”Sunt alocate 250 de containere, dar dacă este nevoie de completare, se va face acest lucru” (VIDEO_
21:05 - Statul român va achiziționa 37 de trenuri noi. Pe ce rute vor circula
21:00 - Bărbat de 71 de ani, cercetat după ce ar fi oferit droguri unei fete de 15 ani, în schimbul unor favoruri sexuale. El e acum în arest la domiciliu
20:34 - Roxana Mînzatu, despre numirea sa ca vicepreședinte al CE: „E un moment de mândrie pentru țara noastră, pentru că e portofoliul României” / Ce presupune funcția sa de comisar și cum răspunde criticilor (VIDEO)
20:30 - Cine ar putea să fie piromanul de la Palatul Parlamentului? Se spune că ar fi un muncitor la o fabrică