Expertă în Orientul Mijlociu, despre ofensiva terestră din Israel: Primul implus ar fi să spun că nu se va întâmpla atât timp cât secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este în regiune, pentru că e vorba despre securitatea personală a unui înalt demnitar american (VIDEO)

Expertă în Orientul Mijlociu, despre ofensiva terestră din Israel: Primul implus ar fi să spun că nu se va întâmpla atât timp cât secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este în regiune, pentru că e vorba despre securitatea personală a unui înalt demnitar american (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ioana Constantin-Bercean, expertă în Orientul Mijlociu, a fost prezentă în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV, unde a vorbit despre situația din Israel și despre ofensiva terestră.

Ioana Constantin-Bercean spune că, din motive de securitate, „primul implus ar fi să zic că nu se va întâmpla atât timp cât secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este în regiune”

„O intrare terestră a trupelor IDF în Fâșia Gaza este iminentă. Ea se va întâmpla, fie că se va întâmpla peste o oră sau peste o zi.

Primul meu impuls ar fi să spun că nu se va întâmpla atâta vreme cât secretarul de stat Antony Blinken este în regiune, pentru că este vorba despre securitatea personală a unui înalt demnitar american și partea israeliană înțelege acest lucru. Dar, desigur, domnia sa poate să se afle în siguranță la o anumită distanță și, atunci, desigur, că acest lucru se poate întâmpla.

Este vorba despre cei peste un milion de palestinieni aflați în partea de nord a Fâșiei Gaza și vin toate aceste apeluri umanitare din partea Națiunilor Unite, din partea diverselor organizații și așa mai departe.

Practic, oricum este imposibil să evacuezi un milion de persoane în 2 ore, deci acest lucru este imposibil. Acum, din partea israeliană vin aceste avertismente și aceste încurajări de a reloca intern populația înspre sudul Fâșiei Gaza, pentru a fi oarecum protejați de ceea ce urmează. Pe de altă parte, organizația teroristă Hamas îi încurajează să rămână aici tocmai pentru a avea material ideologic de propagandă, pentru că tot ce va însemna victime din rândul civililor, pentru că vor fi, nu trebuie să fim naivi, să ne imaginăm altfel. Tot ce va însemna poze cu copii, familii, bebeluși va deveni material în media, în social media.

Vor fi bebelușii noștri versus bebelușii voștri. Și atunci se va pierde un tempo din ceea ce înseamnă dorința și necesitatea aceasta a părții israeliene, 1. de a restabili securitatea, atât la nivel mental, cât și fizic, pentru partea israeliană, 2. de a aduce la îndeplinire, mie îmi este foarte greu că se va întâmpla asta, destructurarea completă a organizației Hamas.”, a declarat Ioana Constantin-Bercean, expert în Orientul Mijlociu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)