Experiment incredibil: O femeie a reușit să se angajaze la mai multe reviste științifice utilizând date false. La patru din acestea a primit și poziția de redactor-șef

Experiment incredibil: O femeie a reușit să se angajaze la mai multe reviste științifice utilizând date false. La patru din acestea a primit și poziția de redactor-șef

Cercetătorii polonezi au reușit să demonstreze lipsa de seriozitate a unor publicații științifice. Aceștia au creat un personaj fictiv numit Anna O. Szust căruia i-au invetat un CV fals care arată că ar fi cercetătoare în științe sociale.

Utilizând aceste informații inventate aceștia au aplicat la 360 reviste unele considerate ca fiind serioase, iar altele cu o reputație proastă pentru a vedea cât de serios tratează acestea recrutările de personal.

Din cele 360 de reviste, 120 figurează în anuarul „Journal Citation Reports” (JCR), ce reunește titluri care îndeplinesc anumite criterii de calitate. Niciuna dintre aceste publicații nu a acceptat falsul personaj, scris Digi24.

Dar surpriză a venit din rândul celorlalte publicații, 48 acceptând-o pe falsa cercetătoarea, iar în mod stupefian 4 chiar i-au oferit și postul de redactor-șef. Niciuna dintre acestea nu a încercat însă să contacteze universitatea trecută pe CV pentru a verifica informațiile.

Multe dintre aceste reviste au dorit să o recruteze pe Anna O. Szust cu condiția ca acestea să contribuie cu bani într-un fel sau altul, în timp ce ea însăși nu urma să fie remunerată pentru serviciile sale.

I s-a propus să cotizeze pentru a se înscrie la revistă („doar 650 de dolari”); să facă o donație, să-și prezinte propriile articole cu condiția plății unor onorarii sau să împartă profiturile obținute în urma unor publicări (60% pentru revistă, 40% pentru autoare).

"Mii de reviste academice nu caută calitatea. Ele există în primul rând pentru a obține onorarii de la autori: 'acestea sunt revistele rapace'”, spune cercetătoarea Katarzyna Pisanski, într-un comentariu publicat miercuri în revista Nature.

"Numărul revistelor rapace a crescut alarmant”, afirmă cercetătorii polonezi, care evocă cifra de peste 500.000 de articole publicate în 2015. "Fără un consiliu editorial credibil, lucrări științifice care nu sunt riguroase vor constitui o problemă tot mai mare”, estimează acești cercetători.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)