Cercetătorii polonezi au reușit să demonstreze lipsa de seriozitate a unor publicații științifice. Aceștia au creat un personaj fictiv numit Anna O. Szust căruia i-au invetat un CV fals care arată că ar fi cercetătoare în științe sociale.
Utilizând aceste informații inventate aceștia au aplicat la 360 reviste unele considerate ca fiind serioase, iar altele cu o reputație proastă pentru a vedea cât de serios tratează acestea recrutările de personal.
Din cele 360 de reviste, 120 figurează în anuarul „Journal Citation Reports” (JCR), ce reunește titluri care îndeplinesc anumite criterii de calitate. Niciuna dintre aceste publicații nu a acceptat falsul personaj, scris Digi24.
Dar surpriză a venit din rândul celorlalte publicații, 48 acceptând-o pe falsa cercetătoarea, iar în mod stupefian 4 chiar i-au oferit și postul de redactor-șef. Niciuna dintre acestea nu a încercat însă să contacteze universitatea trecută pe CV pentru a verifica informațiile.
Multe dintre aceste reviste au dorit să o recruteze pe Anna O. Szust cu condiția ca acestea să contribuie cu bani într-un fel sau altul, în timp ce ea însăși nu urma să fie remunerată pentru serviciile sale.
I s-a propus să cotizeze pentru a se înscrie la revistă („doar 650 de dolari”); să facă o donație, să-și prezinte propriile articole cu condiția plății unor onorarii sau să împartă profiturile obținute în urma unor publicări (60% pentru revistă, 40% pentru autoare).
"Mii de reviste academice nu caută calitatea. Ele există în primul rând pentru a obține onorarii de la autori: 'acestea sunt revistele rapace'”, spune cercetătoarea Katarzyna Pisanski, într-un comentariu publicat miercuri în revista Nature.
"Numărul revistelor rapace a crescut alarmant”, afirmă cercetătorii polonezi, care evocă cifra de peste 500.000 de articole publicate în 2015. "Fără un consiliu editorial credibil, lucrări științifice care nu sunt riguroase vor constitui o problemă tot mai mare”, estimează acești cercetători.