Experiment. Cât de repede se transmite Covid-19 în restaurante (VIDEO)

Publicat: 18 05. 2020, 15:07

Un experiment realizat de grupul japonez NHK, într-un restaurant cu servire de tip bufet suedez, ne arată cât de repede se poate transmite noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 în spațiile de tipul restaurantelor.

În cadrul experimentului, postul public NHK, în colaborare cu specialiștii în boli infecțioase au folosit lumina neagră și o substanță flueorescentă pentru a ilustra mijloacele de răspândire a microbilor pe suprafețele din baruri sau restaurante.

Grupul de presă NHK a precizat faptul că la experiment au participat zece persoane, conform unui raport publicat pe rețelele de socializare.

Experiment. Cât de repede se transmite Covid-19 în restaurante

Unul dintre cei zece clienți prezenți în restaurant a jucat rolul unei persoane infectate cu coronavirus. Acestui client i s-a turnat pe mână o picătură dintr-un lichid care este vizibil doar sub lumina ultravioletă, ca un virus aplicat pe palmă.

Între timp, ceilalți clienți au avut un comportament absolut normal, alegându-și tacâmurile din zona de servire, servind mâncare, bucurându-se de băuturile alcoolice, verificându-și telefonul mobil, etc. La fel a procedat și persoana infectată, care a servit masa alături de ceilalți participanți.

Experimentul a durat 30 de minute, iar la final s-a dovedit că substanța folosită a contaminat toate obiectele și toate suprafețele din restaurant. Vopseaua, care străluceşte sub lumină, poate fi văzută pe mâinile tuturor participanţilor, pe mâncare, pe capacul recipientelor cu mâncare, pe pahare, pe faţa de masă, dar şi bonul fiscal. Mai mult, substanța a putut fi observată chiar și pe fețele clienților, mai ales în jurul gurii.

Prevenirea infecției cu coronavirus

Un alt experiment realizat în aceeași încăpere demonstrează beneficiile respectării normelor de igienă. Atât persoana infectată, cât și ceilalți clienți își spală mâinile înainte de masă, iar tacâmurile, vesela și celelalte obiecte folosite de către clienții restaurantului sunt curățate și înlocuite mult mai des decât se făcea în mod obișnuit.

John Nichols, profesor în patologie la Universitatea Hong Kong, a declarat, pentru CNN, că videoclipul „evidenţiază cât de importantă este igienizarea mâinilor pentru a opri răspândirea bolii”.

”Clipul demonstrează faptul că virusul se răspândește pe suprafețe și în rândul oamenilor foarte ușor și subliniază importanța igienei mâinilor pentru a împiedica răspândirea bolii”, a subliniat profesorul John Nicholls.

Prin urmare, pentru a combate răspândirea infecției cu Covid-19 este necesar ca fiecare dintre oameni să respecte normele de igienă, să poarte corect masca de protecție și să o schimbe la un interval regulat de timp, să folosească dezinfectant și mănuși de unică folosință. Totodată, este recomandat să evite zonele aglomerate.

Noile infecții cu coronavirus au atins apogeul la jumătatea lunii aprilie în Japonia cu mai mult de 500 de cazuri pe zi, ceea ce a determinat guvernul japonez să declare o stare de urgență la data de 16 aprilie, deși restricțiile au fost mai puțin stricte decât în alte țări.

În total, Japonia a avut peste 16.000 de cazuri de coronavirus confirmate și aproximativ 740 de decese.

Pe fondul epidemiei de coronavirus, Japonia, a treia cea mai mare economie din lume a intrat în recesiune, scăzând cu 3,4% în primele trei luni ale anului 2020, comparativ cu un an în urmă, cea mai mare scădere din 2015, conform BBC.