Experiența bărbaților din Ucraina care fug de război în România: „Nu sunt văzut doar ca un dezertor, ci și ca trădător”

Publicat: 21 07. 2023, 09:54
Actualizat: 21 07. 2023, 11:20
Sursa foto: Shutterstock

Peste 6.500 de bărbați au fugit ilegal din Ucraina în România de la izbucnirea războiului. Au traversat munții sau au trecut înot apa râului Tisa, iar unii dintre ei au plătit trădarea cu viața. Cei care au supraviețuit se tem acum de faptul că ar putea ajunge la închisoare în țara lor, după ce războiul se va fi terminat, dar și de disprețul celor lăsați dincolo de graniță, scriu jurnaliștii olandezi de la NRC, care au realizat, recent, un reportaj în Maramureș, la granița cu Ucraina.

30 de secunde să treacă granița din Ucraina în România

După începerea războiului, fusese luat de pe stradă pentru a fi trimis pe front, însă el a ales să-și protejeze viața.

I-a luat treizeci de secunde să treacă granița din Ucraina în România, prin râul Tisa. Cele mai intense 30 de secunde din viața lui. Recunoaște că a plătit cuiva mită 500 de dolari ca să poată merge temporar acasă, cu condiția să obțină, în decurs de 5 zile, un certificat medical, care să ateste că are probleme de sănătate. Nu vrea să lupte pe front și spune că războiul nu este al lui. ”

„Mă simt mai mult român decât ucrainean”, a declarat bărbatul pentru sursa citată. Cu toate acestea, bărbatul a adăugat: „Nu sunt văzut doar ca un dezertor, ci și ca trădător…”.

„Nu este ușor să le explici văduvelor că ai fugit, în timp ce alți bărbați au murit”

De la începutul războiului, Vasile Vlașin a ajutat sute de ucraineni cu fundația sa. Mai întâi la graniță, cu mâncare și transport, apoi cu cazarea, dar și cu activități dedicate copiilor.

„Dezertorii nu numai că se tem că vor fi recunoscuți, le este frică și de reacțiile de după război. Cum vor reacționa familiile, prietenii și vecinii rămași în urmă, dacă se vor întoarce vreodată? Nu este ușor să le explici văduvelor că ai fugit, în timp ce alți bărbați au murit. Este ușor pentru noi, ca străini, să le judecăm motivele, dar am învățat să le accept alegerile”, spune Vasile Vlașin pentru NRC.

Și-a cărat fratele mort în spate 4 kilometri, prin munți

Mulți dintre cei care trec ilegal granița din Ucraina în România se rănesc și ajung la spital. Este și cazul a doi frați, care au vrut să treacă ilegal granița prin munți, în iarnă.

Din cauza gerului năprasnic și a zăpezii de câțiva metri înălțime, unul dintre ei a murit de hipotermie.

„Celălalt frate l-a cărat patru kilometri prin munți, până când o echipă de salvare i-a găsit după patru zile. Bărbatul era convins că fratele său nu era mort. A fost atât de traumatizat, încât nu a putut face față faptului că fratele său a murit”, a declarat Cristian Brad, director medical la Spitalul Municipal Sighetu Marmației.

Prin apă sau prin munți, 6.500 de bărbați ucraineni, au încercat să treacă ilegal granița spre România. 11 dintre ei au murit – 7 au fost găsiți decedați pe malul românesc al Tisei, 4 în munți și cincisprezece cadavre pe partea ucraineană. Mulți sunt încă dispăruți și, potrivit unor cifre neoficiale, cel puțin 90 de bărbați au murit încercând să treacă granița, scriu jurnaliștii de la NRC.