Exod în Nagorno-Karabah! De teama epurărilor etnice, peste 100.000 de armeni fug din calea azerilor
Etnicii armeni din Nagorno-Karabah au început duminică, 24 septembrie, un adevărat exod cu mașinile spre Armenia. Azerbaidjanul i-a învins pe luptătorii din regiunea separatistă în cadrul unui conflict datat din epoca sovietică.
Toți cei 120.000 de armeni din regiune nu vor să trăiască ca fiind parte din Azerbaidjan de teama persecuțiilor și a epurării etnice, declară conducerea Nagorno-Karabah.
Armenii care aveau combustibil au început deplasarea pe coridorul Lachin înspre granița cu Armenia în capitala Karabahului.
Peste 1.000 de persoane au trecut în Armenia
Până duminică în jurul orei 22:00 (18:00 GMT), 1.050 de persoane au trecut în Armenia din Nagorno-Kabarah, conform informațiilor oferite de guvernul armean. Cele mai actualizate date arată că până marți, 26 septembrie, 13.000 de etnici armeni au trecut granița în patria mamă.
Chiar dacă Azerbaidjanul a informat luni președintele azer Ilham Aliev în privința garantării drepturilor civililor din zonă, armenii în continuare vor să fugă din acele locuri.
Alături de omologul turc Recep Tayyip Erdogan, Ilham Aliev a făcut această declarație la câteva zile după victoria militarilor azeri împotriva trupelor „republicii” autoproclamate Nagorno Karabah.
Armenii preferă să părăsească pământurile istorice
„99% preferă să părăsească pământurile noastre istorice”, a declarat pentru Reuters David Babayan, un consilier al lui Samvel Shahramanyan, preşedintele autointitulatei Republici Artsakh.
„Soarta bieţilor noştri oameni va rămâne în istorie ca o ruşine şi o ruşine pentru poporul armean şi pentru întreaga lume civilizată. Cei responsabili pentru soarta noastră vor trebui într-o zi să răspundă în faţa lui Dumnezeu pentru păcatele lor”, a mai spus consilierul.
Cetățenii care nu mai au adăpost în urma operațiunii militare azere și care vor să plece vor fi escortați în Armenia de către forțele de menținere a păcii rusești, declară liderii armeni din Karabah, potrivit Adevărul.
Din motiv că nu a putut salva Karabahul, Prim-ministrului armean Nikol Pashinyan i s-a cerut să demisioneze.
„Dacă nu sunt create condiţii adecvate pentru ca armenii din Nagorno-Karabah să trăiască în casele lor şi dacă nu există mecanisme eficiente de protecţie împotriva epurării etnice, creşte probabilitatea ca armenii din Nagorno-Karabah să considere exilul din patria lor ca fiind singura modalitate de a-şi salva vieţile şi identitatea”, a declarat el.