EXCLUSIV // Protest masiv în Rusia, după arestarea unui guvernator. Istoricul Armand Goșu: „Dacă continuă și se extinde în întregul Orient Îndepărtat, Kremlinul ar putea să aibă grave probleme”

EXCLUSIV // Protest masiv în Rusia, după arestarea unui guvernator. Istoricul Armand Goșu: Dacă continuă și se extinde în întregul Orient Îndepărtat, Kremlinul ar putea să aibă grave probleme
sursa foto: Hepta

EXCLUSIV // Zeci de mii de ruși din orașul Habarovsk, situat în Extremul Orient, la granița cu China, s-au mobilizat duminică, pentru a 16-a zi la rând ca să ceară eliberarea unui guvernator despre care cred că a fost arestat din motive politice.

Guvernatorul Serghei Furgal a fost arestat preventiv pe data de 9 iulie și încarceratîntr-o închisoare din Moscova, sub acuzația de omor, eveniment ce a fost urmat de un val de proteste masive anti-Kremlin, izbucnite în urmă cu două săptămâni. Protestatarii din Habarovskconsideră că acuzațiile împotriva lui Furgal sunt nefondate și cer ca acesta să fie judecat în localitatea sa.

Sursa foto: Hepta.ro

Istoricul Armand Goșu, despre mișcarea din Rusia: „Dacă continuă și se extinde în întregul Orient Îndepărtat, Kremlinul ar putea să aibă grave probleme”

Despre semnificația acestei mișcări de protest a vorbit în exclusivitate pentru B1.RO istoricul Armand Goșu, care a subliniat implicațiile pentru regimul de la Kremlin, în contextul apropierii alegerilor locale:

“Mișcarea de protest e fără precedent. Dacă continuă și se extinde în întregul Orient Îndepărtat, Kremlinul ar putea să aibă grave probleme, cu atât mai mult cu cât la mijlocul lunii septembrie vor avea loc alegeri locale în mai multe regiuni din federație”, a precizat istoricul Armand Goșu.

Acesta a descris strategia pe care Vladimit Putin o adoptă în acest context și cel mai mare pericol pentru regim:teama că protestele se pot extinde.

“Putin acum încearcă să câștige timp, să calmeze protestatarii, să nu permită provocări care să ducă la extinderea demonstrațiilor.

În același timp, e tot mai limpede, că dacă protestele de la Habarovsk nu declanșează un ecou puternic în capitală, ele vor rămâne izolate, undeva departe în provincie, cu șanse reduse de a influența dinamica evoluției politice din Rusia.

Kremlinul speră că populația din Habarovsk va obosi, oamenii vor pleca în concedii și, în cele din urmă, se vor proda necondiționat în fața puterii centrale”, a mai precizat istoricul Armand Goșu.

Arestarea guvernatoruluiSerghei Furgal și protestele declanșate în orașulHabarovsk

Serghei Furgalconsideră arestarea și scoaterea sa din funcție de către Putin ca fiind motivate politic. Pe de altă parte procurorii susțin că acestaar fi comandat omoruri, dar suporterii lui spun că dosarul i-ar fi fost „fabricat” numai pentru că a criticat Kremlinul.

Fostul guvernator aparține partidului de opoziție LDPR, condus de populistul ultraconservator Vladimir Zhirinovsky, și a câștigat alegerile în urmă cu doi ani cu aproape 70% din voturi, învingând candidatul susținut de Kremlin. În acest context, liderul LDPR consideră înlăturarea lui Furgal ca o încercare clară a Kremlinului de a pune sub tăcere opoziția.

Așa se face că și în acest weekend, protestatarii au scandat „Libertatea pentru Furgal”, „Aceasta este regiunea noastră” și „Să plece Putin!”.

Sursa foto: Hepta.ro

Sâmbătă, la Habarovsk a avut loc protestul cu cea mai mare participare de până acum, la carear fi fostprezenți până la 100.000 de protestatari.

De asemenea, Mikhail Degtyarev, nou-numitul guvernator interimar al teritoriului Habarovsk, a vorbit în acest weekendcu protestatarii adunați în stradăcare îl susțin pe fostul guvernator, Sergei Furgal.

Sursa foto: Hepta.ro

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`