Românii care doresc să se vaccinezesunt îndrumați de autorități să se programeze inclusiv telefonic, prin intermediul call-centerelor dedicate. Platforma vaccinare-covid.gov.ro a creat pagina „Suport”, care prezintă toate numele disponibile, pentru fiecare județ în parte.
În luna ianuarie, B1.ro a verificat disponibilitatea call-centerelor puse la dispoziție de Guvern, prin intermediul platformei campaniei de vaccinare. Marea majoritate a numerelor de telefon erau indisponibile – în momentul efectuării apelului, acesta era imediat respins. În puține cazuri apeluri era pus în așteptare, cu timpi foarte mari, de peste 20 de minute.
UPDATE 16:00 – Biroul de Presă al STS a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect:
„Pentru funcționarea centrului de suport, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) asigură instalarea consolelor de operare de tip Call Center și legăturile de comunicații, iar Ministerul Apărării Naționale asigură personalul care operează și răspunde la apelurile cetățenilor. De asemenea, precizăm că particularitățile și condițiile de înscriere și programare în platformă de către operatorii Call Center sunt reglementate și stabilite la nivelul CNCAV și al autorităților medicale.
Centrul de suport are în componență 41 de centre județene și București, iar preluarea apelurilor se realizează prin intermediul numărului unic de 021.414.44.25 și a numerelor de Call Center alocate fiecărui județ. Ulterior, orice operator disponibil din țară poate prelua apelul primit în vederea acordării sprijinului la programare. Totodată, potrivit configurațiilor tehnice realizate de specialiștii STS, în cazul în care toți operatorii se află în convorbire cu cetățenii, apelurile sunt puse într-o listă de așteptare și preluate în momentul în care sunt operatori disponibili. Practic, serviciul de suport rămâne disponibil și la un număr ridicat de apeluri simultane, însă persoanele sunt preluate după un timp de așteptare.
Menționăm că dimensionarea centrului de suport se realizează potrivit nevoilor operaționale, astfel că, în urma înregistrării unui număr ridicat de apeluri în primele zile de la lansarea etapei a II-a, STS a mărit capacitatea de răspuns a Centrului de suport, ajungându-se în acest moment la un număr de 437 console de lucru. În cazul în care dinamica situației impune creșterea capacității de preluare a apelurilor, STS poate asigura, cu celeritate, instalarea și operaționalizarea unor console suplimentare la nivelul fiecărui județ, respectiv la nivelul municipiului București.
Pentru optimizarea timpului de răspuns la apelurile telefonice în Centrul de suport pentru utilizarea Platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, recomandăm cetățenilor să încerce, în prealabil, programarea individuală în platformă pentru a putea asigura accesul mai rapid în Call Center pentru persoanele vulnerabile, vârstnici și persoane cu afecțiuni cronice”.
B1.ro a transmis o solicitare către STS și Ministerul Sănătății, pentru a clarifica situația. La 13 zile de la data trimiterii solicitării, nu a fost oferit un răspuns scris din partea autorităților, cu privire la problema întâmpinată de persoanele care doar telefonic se pot programa la vaccinare.
În schimb, Cătălin Chircă, purtător de cuvânt al STS, a reacționat pentru B1.ro.Oficialul instituției recomandă utilizarea unui singur număr de telefon.
„Se poate suna direct la 021.414.44.25. Când persoana respectivă sună la acel număr, este redirecționat la oricare operator care este liber din țară. Nu s-au desființat celelalte numere, dar pentru a fi oamenilor mai ușor, pot suna la un singur număr.
Operatorii sunt de la Ministerul Apărării, exclusiv, nu sunt personal STS. Ei operează acele console pe care noi le-am instalat.
Nu cunosc în acest moment numărul exact al persoanelor, dar sunt undeva la peste 400 de oameni (n.r. – operatori call center), în total. Pentru timpii de aștepare, depinde și de operator, de modul în care oamenii răspund”, a declarat Chircă pentru B1.ro.