EXCLUSIV // Mai multe fructe și legume românești în magazine! „Trebuie să convingem fermierii români din afară să revină acasă”

EXCLUSIV // Mai multe fructe și legume românești în magazine! „Trebuie să convingem fermierii români din afară să revină acasă
Foto: Sharon Pittaway (Unsplash.com)

Fermierii români ar putea primi de la stat câte 200 de euro pentru fiecare tonă de produs vândut către procesatori sau 100 de euro dacă vând consumatorului final. Este vorba despre un proiect elaborat în 2019, care a trecut deja de Senat și care va urma să fie votat în Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, se poate obține această primă de comercializare pentru produsele agricole primare,adică legume, fructe,struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, respectivpentru produsele pescărești și de acvacultură.

Producătorii agricoli pot primi de la stat până la 20.000 de euro, dacă vând la procesatori sau 10.000 de euro dacă vând direct pentru consum. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator.

Inițiativa este primită cu entuziasm de specialiști, care cred că ar fi de ajutor micilor întreprinzători și românilor care-și fac cumpărături din hypermarketuri.

Ion Toncea, inginer agronom: „Toate aceste măsuri trebuie să fie îndreptate pentru a salva mediul rural”

Ion Toncea, inginer agronom și președinte al ONG-ului Asociația Română pentru Agricultură Durabilă, se arată încântat de măsura care ar urma să se implemetneze, în sprijinul fermierilor.

„Este o treabă foarte bună. Sunt din ce în ce mai multe măsuri venite în agricultură. Cu atât mai mult este nevoie de măsuri de sprijin pentru agricultura ecologică. Toate aceste măsuri trebuie să fie îndreptate pentru a salva mediul rural, pentru a face astfel încât să-i convingem pe colegii fermieri din afarăsă se întoarcă acasă. Vor veniși cu ceva experiență, respectiv cunoștințe în domeniu”, a declarat Ion Toncea pentru B1.ro.

De asemenea, inginerul agronom a subliniat nevoia implementării și a altor măsuri.

„Pentru dezvoltarea agriculturii românești este nevoie de mai multe centre de colectare și susținerea unităților locale de procesare, de dimensiuni mici, cu respectarea normelor care se impun în cadrul acestor activități. De asemenea, va trebui susținută achiziționarea de abatoare mobile. În acest fel, ar crește și siguranța alimentară.De asemenea, sacrificarea animalelor ar trebui făcută la locul de producție”, a precizat Toncea pentru B1.ro.

Aurel Stan, președintele Federației Micii Fermieri: „Micii întreprinzători reprezintă temelia agriculturii”

Aurel Stan, fermier în MunțiiApuseni și președinte al Federației Micii Fermieri, crede că un astfel de stimulent nu ar avea forța de a întoarce agricultorii români acasă. În opinia sa, aceștia ar avea nevoie și de alte forme de susținere.

„Ar fi foarte greu. Până să producă, ar trebui ajutați să-și creeze ferme. Trebuie acordat sprijin pentru întreprinzătorii mici și mijlocii, cei care reprezintă, de fapt, temelia agriculturii. Asta i-am propus și domnului ministru Oros săptămâna trecută. Mie mi s-a părut un om care înțelege fenomenul agriculturii, în zona montană, pentru că acolo ne desfășurăm noi activitatea”, a declarat Aurel Stan pentru B1.ro.

Aurelian Penescu, inginer agronom și profesor universitar: „În acest moment, micul producător este distrus”

Aurelian Penescu, profesor universitar, inginer și cercetător, subliniază necesitatea acestui proiect, într-un context în care micii producători sunt la pământ.

„Având în vedere condițiile meteo din acest an, micul producător n-are nicio șansă să vândă, ca să primească acel ajutor. Pe termen lung, dacă condițiile meteo sunt bune, le-ar fi de folos acest ajutor. Doar să se voteze favorabil, este foarte important. Dacă tot amânăm această lege la nesfârșit, nici noi și nici producătorul nu se va folosi de ea. Urgența este numărul 1, adică să devină activă. Pe producătorii mici și mijlocii chiar îi va ajuta.

Trebuie refăcute și irigațiile, un alt aspect important. Guvernul, ca prioritate națională, ar fi trebuit să se împrumute și să ajute agricultura să se dezvolte. În acest moment, micul producător este distrus, cu această secetă, va fi foarte greu pentru elsă supraviețuiască”, a declarat Aurelian Penescu pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:22 - STS: Nu au fost identificate vulnerabilități în ceea ce privește furnizarea, în condiții de securitate, a serviciilor de comunicații și tehnologia informației puse la dispoziția AEP
18:13 - Elena Lasconi: “Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolut îngrozitor pentru o țară democrată”
17:59 - O țară din Europa cere intrarea în NATO. Este un refugiu pentru oligarhii ruși
17:59 - Ludovic Orban: „Sunt ridicoli, râd și curcile de ei! Au făcut ședință CSAT, au speriat populația, au indus îngrijorări ca să ce? Să spună că un candidat a fost favorizat pe TikTok. Mie mi se pare mult mai gravă decizia CCR” (VIDEO)
17:29 - Schimbarea ordinii candidaților pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar duce la reluarea primului. Ce prevede legea
17:22 - Ludovic Orban: „În cursul primului tur al alegerilor prezidențiale s-a înregistrat o premieră. Nu a fost înregistrată nicio contestație de la nicio secție de votare către BEJ sau de sector! Decizia CCR nu are niciun fundament”
17:19 - Pavel Popescu, vicepreşedinte ANCOM, despre suspendarea temporară a platformei TikTok: Am propus o soluţie exagerată: / Opinia exprimată a fost una strict personală
17:08 - Jucătoarea de tenis Iga Swiatek s-a dopat! Ce sancțiune a primit
17:07 - Concluziile ședinței CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral / Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat
16:59 - Ioan Turc (PNL): „Există o stare de tensiune în creștere. O asemenea stare n-a mai existat în societatea românească de foarte mult timp. Ne-am întors în anii ’90. Suntem, cumva, ca în perioada mineriadelor” (VIDEO)