EXCLUSIV // Gazele emise de vaci favorizează încălzirea globală. Ce măsuri iau oamenii de știință

EXCLUSIV // Gazele emise de vaci favorizează încălzirea globală. Ce măsuri iau oamenii de știință
foto: Pixabay

Pare greu de crezut, dar gazele eliminate de animalele domestice favorizează fenomenul încălzirii globale. Printre cele care elimină acest „combustibil” în cantități semnificative se numără bovinele, esențiale pentru industria alimentară.

Metanul este substanța care are efect negativ asupra stratului de ozon. Această problemă este cel mai des abordată de oamenii de știință dinStatele Unite ale Americii, unde cererea de produse de tip fast-food precum burgeri și băuturi populare precum milkshake-ul sunt consumate în cantități uriașe. Astfel, implicit, numărul de cirezi este directproporțional cu cererea.

Roxana Bojariu, climatolog ANM, a vorbit pe marginea acestui subiect în exclusivitate pentru B1.ro.

„Există o parte de emisii cu efect de seră, din sectorul de creștere a animalelor și aici ne referim în special la emisiile de metan.Cele mai multe emisii vin din sectorul de generare a energiei și de transport”, a declarat Roxana Bojariu pentru B1.ro.

Cum se încearcă încetinirea fenomenului încălzirii globale

Cauzele care favorizează fenomenul încălzirii globale sunt multiple, iar efectele pot fi încetinite printr-o strategie pe termen lung, explică climatologul ANM.

„Se va menține în continuare (n.r. – trendul de încălzire). S-a materializat un efort comun în urmă cu câțiva ani, printr-un acordcare prevede reducerea emisiilor la nivel global, astfel încât să limităm creșterea temperaturii medii anuale, cu 1,5 grade Celsius, până la finalul acestui secol, ca să nu accelerăm și mai mult încălzirea globală.

Noi putem să încetinim această încălzire globală, pentru a avea timp să ne adaptăm, să facem transformările necesare în viața noastră de zi cu zi, în toate sectoarele economice, astfel încât societatea să poată face pasul cu schimbarea.

Altfel, am putea să asistăm la o încălzire mult amplificată, cu modificări atât de mari, astfel încât societatea noastră să nu mai poată să țină pasul”, a precizat Roxana Bojariu pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră