EXCLUSIV // Dr. Dorel Săndesc, despre posibilele efecte ale vaccinului anti-COVID-19 pe termen lung: „Evident, există. Pot fi deloc neglijabile”
În România s-a discutat mai puțin despre posibilele efecte adverse pe termen mediu și lung ale vaccinurilor anti-COVID-19. Doctorul Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, medic primar ATI, a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect pentru B1.ro.
Persoane vaccinate anti-COVID-19 pot dezvolta anumite probleme de sănătate pe termen mediu și lung, atenționează Doresc Săndesc.
„Trebuie să discutăm cu onestitate despre subiectul ‘vaccinare’, să arătăm ceea ce știm și ce credem și să răspundem unor întrebări care sunt firești și pe care și noi, ca medici, ni le punem. Răspunsurile noastre, ținând cont de experiență, poate că vor conta pentru unii oameni, dacă doresc să le ia în seamă.
La această întrebare, cu privire la posibilele efecte secundare pe termen mediu și lung, eu am arătat că da. Răspunsul este fără îndoială, da. Toată literatura și istoria lungă a vaccinurilor arată că pot fi efecte deloc neglijabile, mai ales printr-un efect autoimun pe care anticorpii produși în urma vaccinării pot să atace și structuri ale organismului, nu doar virusul”, a declarat medicul Dorel Săndesc.
Dr. Dorel Săndesc: „Efectele secundare în urma vaccinului sunt foarte rare”
Totodată, medicul din Timișoara subliniază faptul că efectele COVID-19, sechelele provocate de boală, pot fi mai grave decât efectele adverse ale serului, în special la grupele cu grad ridicat de risc.
„Dar este la fel de adevărat că aceste efecte secundare sunt foarte rare și boala însăși poate să le determine pe toate cu o incidență și severitate mai mari decât cele determinate de vaccin.
Pe lângă aceste efecte care pot să apară și din cauza bolii, boala determină o listă lungă și înfiorătoare de sechele. Printre acestea, sunt de natură să schimbe total calitatea vieții oamenilor. Ea determină o inflamare a tuturor organelor. După procesul de vindecare, inflamația ajunge la fibroză. Putem avea fibroză pulmonară cu afectarea funcției respiratorii, putem avea fibroză cardiacă. Noi am văzut oameni care erau tineri și sportivi și care au trecut prin boală. Și chiar dacă nu era foarte severă, la două-trei luni au constatat că nu mai pot să urce etaje, să mai facă efort, nici vorbă să-și mai revină la activitatea sportivă pe care o aveau înainte. Am întâlnit tulburări neuro-psihice serioase, tulburări trombotice – au fost oameni care au trecut prin boală și al câteva săptămâni sau luni au venit la spital cu ebolie pulmonară, uneori fatală sau tromboză de membre inferioare sau ischemie a intestinelor”, a mai punctat Dorel Săndesc pentru B1.ro.
Dr. Dorel Săndesc: „Vaccinarea este opțiunea cea bună”
Nimic nu e cert în ceea ce privește efectele virusului. Totul depinde de la caz la caz. În aceste condiții, Doresc Săndesc recomandă ferm vaccinarea anti-COVID-19.
„Vaccinarea dă niște reacții minore, incomparabile cu cele pe care le dă în faza acută, boala. Am văzut atâtea cazuri în lume care s-au blocat atâtea spitale. Dumnezeule, e un lucru atât de evident! Nimeni nu poate spune că boala nu e gravă, atât timp cât spitalele sunt blocate cu cazuri grave. Nu putem garanta faptul că dacă ești tânăr și sănătos, nu vei face boala aceasta. E ca la ‘ruleta rusească’.
Este evident faptul că vaccinarea este opțiunea cea bună. Pe lângă faptul că te protejează pe tine, îi protejezi pe cei din jur, pe cei dragi. Plus că vorbim despre responsabilitatea socială. Suntem într-un război, deși unii îl contestă. Noi suntem pe front și-i invităm acolo pe toți cei care contestă severitatea bolii. Să vină la ATI să vadă! Toți oamenii pot contribui la victoria în acest război teribil prin vaccinare și celelalte măsuri”, a mai punctat Dorel Săndesc pentru B1.ro.