EXCLUSIV // Dr. Adrian Marinescu: „Informațiile cu privire la efectele adverse pe termen lung ale vaccinului nu au susținere științifică”
Medicul Adrian Marinescu îi provoacă pe cei care acuză în spațiul public vaccinurile anti-COVID-19 de anumite „vicii ascunse”, cu efecte severe pe termen lung, să probeze afirmațiile.
„Cei care fac anumite afirmații despre efectele adverse ar trebui întrebați care le este sursa pe care se bazează! Răspunsul este că indiferent dacă sunt din lumea medicală sau nu, nu au niciun fel de susținere științifică, pentru a vorbi despre efecte adverse. E cel mai simplu în acest fel.
Discuția că sunt efecte la distanță este un non-argument. E ușor de zis. Procentul celor care vor să se vaccineze a crescut deja și va mai crește”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru B1.ro.
De asemenea, medicul de la „Matei Balș” subliniază faptul că eventualele scenarii sunt valabile doar la nivel teoretic.
„Se știe că un medicament sau un vaccin poate avea reacții adverse, cazuri foarte rare. Lucrul acesta se știe în teorie, dar și dacă luăm o aspirină s-ar putea să avem. Nu avem un argument care să spună că așa se va întâmpla. Că ar putea să fie în teorie, asta e altceva”, a mai punctat Marinescu pentru B1.ro
România va folosi 3 vaccinuri anti-COVID-19. Diferențe semnificative între serurile Pfizer, Moderna și Oxford
Până în prezent, au fost confirmate 3 seruri anti-COVID-19 care vor fi utilizate în campania de vaccinare din România: Pfizer-BioNTech, Moderna și Oxford-Astrazeneca. Cele 3 vaccinuri prezintă diferențe în ceea ceea ce privește tehnologia de obținere, condițiile de transport și de depozitare, eficacitatea declarată și mai ales, în ceea ce privește prețul/doză.
Vaccinurile de la Pfizer și Moderna sunt obținute printr-o tehnologie mai nouă, ceea ce și face prețul de 7-8 mai mare. Cel de la Oxford însă, este mult mai ieftin, presupune o singură doză, iar condițiile de transport și de depozitare sunt mult mai simple.
Vezi AICI informațiile esențiale pentru fiecare vaccin în parte.