EXCLUSIV // În alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Federația Rusă va încerca prin orice mijloace să îl susțină pe candidatul socialiștilor Igor Dodon, iar pentru asta o temă importantă în dezbaterea electorală va fi creditul de 200 milioane de dolari promis de Kremlin pentru Moldova.
Experții consultați de B1.RO sunt de părere că acest subiect va reveni în dezbaterea publică, după ce acordul de credit, ratificat de parlamentul de la Chișinău, a fost declarat neconstituțional. Creditul a fost intens contestat de opoziție care au invocat riscuri majore pentru securitatea financiară a Moldovei.
Potricit politologului Alexei Tulbure, Rusia va arunca în joc și alte promisiuni electorale în cadrul comisiei economice mixte Federația Rusă – Moldova ce urmează să aibă loc la Chișinău. Acest eveniment va fi un prilej pentru Igor Dodon de a a-și face publicitate politică profitând de popularitatea liderului de la Kremlin în rândul multor moldoveni.
“Federația Rusă îl va susține prin toate metodele posibile pe Igor Dodon, care este partenerul principal al Kremlinului în Moldova. Pentru octombrie curent este preconizată ședința Comisiei economice mixte Federația Rusă-Moldova la Chișinău, în cadrul căreia se vor face mai multe promisiuni de susținere din parte Rusiei. Propabil se va reveni (cel puțin se vorbește mult despre asta) la creditul de 200 mln de USD din partea Rusiei pentru Moldova. Tradițional, pornind de la idea că Putin se bucură de popularitate la o bună parte de alegători din Moldova, se vor pune în circuit (presă, publicitate electorală stradală, etc.) poze în care Dodon apare cu Putin.
Pot fi lansate și alte lucruri, de exemplu ceva legat de prețurile la energie, facilități la exportul producției moldovenești în Rusia, etc. Presa controlată de Kremlin, avînd în vedere că moldovenii au acces la ea, cunosc limba rusă, va lucra pentru Igor Dodon din Moscova și prin reprezentanții/agenți săi în Moldova”, precizează Alexei Tulbure.
Acesta precizează că deși mizele geopolitice vor rămâne în continuare foarte mari, la alegerile prezidențiale din acest an vor predomina în special teme interne de dezbatere precum lupta împotriva corupției sau dezoligarhizarea:
“Nici acestă campanie nu va fi fără geopolitică. E și firesc – doi, cei mai puternici pretendenți, – Igor Dodon și Maia Sandu, – sunt din tabere geopolitice diametral opuse. Însă nu se va desfășura în jurul orientării politice externe, mult se va vorbi despre statul capturat, corupție, dezoligarhizare și rolul fiecărui candidat în detronarea mafiotului Plahotniuc și în eliberarea țării de oligarhie. Înalt este gradul de dezamăgire în clasa politică în genere – de aici și nivelul înalt de absenteism, astăzi – număr mare de indeciși.
Se va lupta pentru ei. În condițiile de pandemie candidatul proeuropean este dezavantajat prin faptul că diaspora moldovenească din Occident, care tradițional votează cu candidații proeuropeani, nu va putea participa la vot în număr mare. Se păstrează posibilitatea amânarii alegerileo din cauza COVID-19”, mai precizează Alexei Tulbure.
Potrivit experților consultați de B1.RO, alegerile din Republica Moldova vor avea o importanță aparte pentru Rusia. Moscovaeste interesatăsă poată prin intermediul unui proces electoral să controleze guvernarea de la Chișinău, în condițiile în care a pierdut tot mai mult teren în state satelit, precum Belarus sau Armenia.
În ceea ce privește miza alegerilor prezidențiale dinRepublica Moldovapentru Federația Rusă, există și analiști care apreciză că pentru Moscova va fi un scrutin “comod”, în condițiile în care, atât candidatulPAS, cât și cel al socialiștilor sunt opțiuni care nu îi afectează interesele în regiune.