EXCLUSIV // Noi proteste violente în Belarus. Cristian Diaconescu: „UE trebuie să declanșeze o procedură politică în ceea ce privește instituirea unui regim de sancțiuni”
EXCLUSIV // Noi proteste violente au avut loc în Minsk, luni noaptea, între forțele de ordine ale regimului Lukașenko și zeci de mii de manifestanți care îi contestă victoria electorală pentru cel de-al șaselea mandat prezidențial.
Alexandr Lukașenko, președinte al Belarusului din anul 1994, a fost dat câștigător în alegerile prezidențiale desfășurate în weekend, eveniment urmat de un puternic val de proteste. Candidata opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a refuzat să accepte înfrângerea. Deși media de stat a anunţat că Lukaşenko ar fi obţinut peste trei sferturi din voturi, sondajele independente arătau că Tihanovskaia conducea în opțiunile electoratului.
Svetlana Tihanovskaia/ hepta.ro
Protestele s-au extins luni noaptea. Forțele de securitate și contestatarii regimului Lukașenko s-au ciocnit violent în capitala Minsk, în Brest, un oraș din vestul Belarusului, la granița cu Polonia, precum și în alte câteva orașe. Este un semn că furia cetățenilor de după alegeri s-a răspândit dincolo de zonele bogate din centrul Minskului. De această dată violențele au cuprins și raioanele periferice ale Capitalei, dominate de blocuri de apartamente din perioada sovietică. Protestatarii au ridicat baricade în centrul orașului, iar forțele de ordine au răspuns, folosind grenade lacrimogene, gloanţe de cauciuc și tunuri de apă.
Pe fondul acestor evenimente apar și primele informații despre victime: un protestar neidentificat ucis luni este primul deces confirmat de către autorități. Un alt protestatar a fost omorât duminică, când un vehicul al poliției a intrat în el, însă oficialii au negat acest lucru. Internetul a fost tăiat de autorități, iar Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției, se află în prezent în Lituania.
Cristian Diaconescu: „Nu putem vorbi în Belarus despre un proces electoral normal”
Despre semnficația acestor evenimente tensionate care au urmat alegerilor prezidențiale din Belarus a vorbit pentru B1.RO, fostul ministru de Exterene, Cristian Diaconescu:
“În primul rând nu cred că putem vorbi în Belarus despre un proces electoral normal. Practic nu a existat un exercițiu democratic intrisec unei astfel de activități. Nu votul decide cine preia puterea politică în Belarus. În al doilea rând au mai fost în fostul spațiu sovietic, în spațiul Comunității Statelor Independente (CSI) o serie de mișcări de protest, inclusiv în Federația Rusă, la un moment dat. Există la nivelul generației tinere un sentiment de exasperare în legătură cu lideri autocrați care rămân zeci de ani la putere. Să nu uităm că Lukașenko, în Belarus, este la al șaselea mandat. Din acest punct de vedere societatea, și în aceste țări, nu poate fi considerată una amorfă. Așa apar astfeld e reacții”, consideră Cristian Diaconescu.
În ceea ce privește urmările, acesta a subliniat că astfel de manifestații vor continua, chiar dacă va fi dificilă o schimbare pe termen scurt:
“Controlul în statele autoritare este unul foarte serios, exprimarea democratică este limitată pe toate parielile, deci este foarte greu să se coagoleze o majoritate în acest sens, dar, după părerea mea, acest tip de atitudine va continua”.
Cristian Diaconescu a atras atenția că lumea democratică trebuie să reacționeze în contextul protestelor din Belarus:
“Lumea democratică, deși nu vorbim despre spațiul euroatlantic așa cum îl cunoaștem noi, nu trebuie să rămână indiferentă. UE trebuie să declanșeze o procedură politică în ceea ce privește instituirea unui regim de sancțiuni privind Belarus”.
hepta.ro
Imagini din timpul protestului s-au viralizat pe rețelele de socializare
La fel ca în cazul altor proteste izbucnite în spațiul postsovietic, numeroase informații și imagini din timpul protestelor din Belarus s-au viralizat pe rețelele de socializare, în special pe Twitter.
O tactică pe care protestatarii din Belarus au folosit-o a fost blocarea principalelor artere cu autoturismele personale:
Alte imagini surprind tratamentul brutal la care sunt supuși zeci de manifestanți arestați de către forțele de ordine: