EXCLUSIV | Dr. Adrian Marinescu: Imunizarea în masă se obține greu. Vorbim despre un număr mare de decese într-o perioadă scurtă și o depășire a sistemului medical și atunci lucrurile scapă de sub control
Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, a explicat, pentru B1.RO, că imunizarea în masă se obține foarte greu, iar costurile pot fi uriașe. Dezbateri pe marginea acestui subiect au loc încă de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, unele state europene optând, inițial, pentru strategia așa-numitei „imunizări de turmă”. Țări precum Austria și Marea Britanie au renunțat la ea rapid, dar nu și Suedia, care plătește acum costul. Conform statisticilor oficiale, numărul deceselor înregistrate în Suedia, în prima parte din 2020, reprezintă un record în ultimii 150 de ani. Iar un studiu a arătat că doar aproximativ 6,1% dintre suedezi au dezvoltat anticorpi, cu mult sub niveluri considerate suficiente pentru a obține imunitate în masă chiar și parțială.
Dr. Adrian Marinescu: Imunizarea în masă se obține greu. Probabil că varianta de mijloc, cea echilibrată, este cea mai bună
Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, a declarat că strategia imunizării este extrem de riscantă: se poate ajunge greu la imunizare, bilanțul deceselor pe parcurs ar putea fi mare, iar sistemul sanitar ar putea ajunge în colaps din cauza numărului prea mare de bolnavi.
În opinia specialistului, cea mai bună strategie în lupta cu epidemia de coronavirus este chiar cea pe care o urmăm acum: încercăm pe cât posibil să avem o viață normală, dar suntem și prudenți.
„Imunizarea în masă se obține greu. Asta ar înseamna să avem 60-70% din populație, pentru ca lucrurile să fie într-adevăr stopate. În cazul gripei spaniole, din 1918, nu s-a atins acest procent, deși numărul de decese a fost mare. Și atunci a fost o perioadă de cel puțin doi ani de zile.
Nu doar că vorbim despre un număr mare de decese într-o perioadă scurtă de timp, dar apare o presiune și o depășire a sistemului medical și atunci lucrurile scapă de sub control. În Italia a fost o imunizare nedorită. Au avut un sistem medical performant, dar nu au reușit să facă față. Imunizarea se obține greu și ar fi un efort mare pentru toată lumea.
Probabil că varianta de mijloc, cea echilibrată este cea mai bună. Ne ducem viața înainte, facem ce avem de făcut, în condiții de prudență. Este o normalitate în stare de pandemie”, a declarat dr. Adrian Marinescu, pentru B1.RO.
Dr. Marinescu, despre testarea extinsă pentru infecția cu coronavirus
Medicul de la ”Matei Balș” a vorbit și despre ce presupune testarea extinsă pentru depistarea infecției cu coronavirus. Testările și anchetele epidemiologice trebuie să se facă rapid, la fel și izolarea celor care sunt depistați pozitiv.
„În momentul în care gândim o testare extinsă, trebuie să ne gândim că izolarea celorcare sunt depistați pozitivitrebuie făcută rapid. Trebuie să meargă mână în mână cu ancheta epidemiologică, făcută rapid. Și în prezent, cu testarea pe care o avem, este foarte greu să ne descurcăm”, a mai precizat specialistul, pentru B1.RO.
La nivel mondial, peste 24,6 milioane de oameni au fost testați pozitiv cu SARS-CoV-2 de la izbucnirea crizei sanitare. Peste 17,1 milioane s-au vindecat deja, dar aproape 836.900 au murit, iar alte circa 61.300 sunt în stare gravă.
În România, numărul infectărilor a ajuns, vineri, la 84.468. Sunt 37.056 de oameni declarați vindecați, dar 3.507 au murit și alți 497 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.