EXCLUSIV // Campingurile, „magnet” pentru urși. Cum să acționezi în cazul unei situații extreme (FOTO)
Încă o ursoaică cu pui și-a a făcut apariția într-o zonă des frecventată de turiști, în Bușteni, la câteva minute de o cabană aflată în apropiere. „Salvamont Bușteni” a lansat atenționarea în social media, prin intermediul unei postări însoțite de fotografii, în după-amiaza zilei de 2 septembrie.
„De la Revoluție încoace, tot persistă această situație, cu urșii. Într-adevăr, este un pericol pentru turist, dacă nu știe ce să facă. Au fost cazuri în care s-au înregistrat câte 10-15 atacuri pe an, în special în locurile de campare”, a declarat Claudiu Vasilescu, reprezentant Salvamont Bușteni.
Foto: Urși din zona Bușteni / Salvamont Bușteni
Cum să acționezi în cazul în care te întâlnești cu ursul
Pentru că o experiență la munte necesită o bună echipare și capacitate de gestionare a unei situații de criză, iată câteva sfaturi oferite de specialist.
„În primul rând, trebuie să facă gălăgie, în cazul în care urșii își fac prezența în zonă. În al doilea rând, ar fi bine ca turiștii să se doteze cu spray-uri antiurs. Dotarea este legală, un echipament individual, pe care, după ce l-ai achiziționat, trebuie să știi foarte bine cum să-l folosești și să fie în termen. Peste tot în lume, spray-urile antiurs și-au făcut treaba. Este o formă foarte blândă de alungare a ursului”, a precizat Vasilescu, pentru B1.ro.
România are cei mai mulți urși din Europa
România are cei mai mulți urși din Europa. În marea majoritate a statelor de pe continent, populația de urși reprezintă doar câteva zeci de exemplare, iar în alte cazuri, pot fi numărate pe degetele de la o mână. Guvernul României are în vedere un „recensământ” al urșilor din țară, pentru a putea stabili planul de acțiune.
Iulian Stana, secretar de stat la Ministerul Mediului, a oferit mai multe detalii pe marginea acestui subiect, pentru B1.ro.
„Vom face determinarea genetică a populației de urși și vom știi exact câți urși avem, respectiv măsurile pe care va trebui să le luăm. Proiectul va dura doi ani, dar după un an, ar cam trebui să știm ce înseamnă efectivele de urși în România.
Dacă habitatele din România nu suportă decât 20-30-40-50% din populație, va trebui să intervenim și să reglăm. Este clar, dacă nu vom interveni, vom avea o problemă. Nu putem doar să protejăm ursul, ci și omul. Ministerul Mediului asta își dorește, ca acest animal, care poate oricând să devină agresiv, să trăiască în coexistență cu omul.
Cel mai probabil, dacă se va constata că numărul este foarte mare, vom interveni prin acordarea unor cote de vânătoare, așa cum se face și în alte țări.