Vasile Oltean, preot și istoric din Brașov, anunță o nouă descoperire importantă. O carte veche de aproape 420 de ani a fost găsită în podul Bisericii „Sfântul Nicolae”. Mai precis, este vorba despre un jurnal scris de doi străini, în care este descrisă amănunțit viața lui Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei la 1600.
„Este o singură carte, de 700 de pagini. Este unică în lume, scrisă în anul 1603. Despre Mihai Viteazul a scris Nicolae Bălceascu abia după mai bine de 200 de ani, în 1878. Mă uluiește ceea ce am descoperit. Este o carte scrisă de doi nemți. Sunt niște amănunte din viața lui Mihai Viteazul pe care nu mă așteptam să le găsesc.Toate sunt necunoscute, niște mărturii extraordinare. Nu-l laudă, nu-l critică, ei scriu în fiecare zi tot ce se întâmplă. E o cronologie atât de bine pusă la punct, cu tot ceea ce s-a întâmplat la Praga, în Moldova, peste tot… De asemenea, niște amănunte despre toate personalitățile din vremea aia, inclusiv despre Mahomed și Soliman, și Rudolf împăratul.
Cartea cred că este scrisă de niște oameni apropiați, de niște mercenari de-ai lui, pentru că acest jurnal este scris foarte intim.Toate amănuntele mă uimesc, mai ales vizita lui Mihai Viteazul la Praga, la Rudolf. Să vedeți ce bine l-au primit. I-au promis bani, i-au promis armată și înainte l-a ucis Basta”, a declarat pentru B1.ro Vasile Oltean, care cunoaște la perfecție limba latină, slavonă, germanăși alfabetul chirilic.
Vasile Oltean este preot, istoric, profesor universitar, filolog și muzeolog, iar cartea jurnalul despre Mihai Viteazul l-a tradus și l-a publicat într-o carte de 1.000 de pagini.
Timp de 53 de ani s-a ocupat de administrarea Muzeului „Prima Școală Românească” din cartierul istoric Șcheii Brașovului. În timpul pandemiei însă, Vasile Oltean a decis să se pensioneze. El încă își așteaptă oaspeții la muzeu, însă a decis să se concentreze și mai mult în zona de cercetare. Majoritatea documentelor care-i ajung în mână sunt redactate cu alfabetul chirilic.
Toate izvoarele istorice ale lui Vasile Oltean au fost ascunse în turnul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Brașov, în timpul comunismului. Preotul Ioan Prișcu le-a urcat în „camera secretă”, după care a zidit ușa. Asta se întâmpla la finalul anilor ’40, când procesul de sovietizare se afla la început și care, printre multe altele, presupunea confiscarea și rescrierea istoriei.