EXCLUSIV // A fost cel mai mare focar de COVID-19 din România, iar acum are secțiile ATI abia la 50% din capacitate. Județul care s-a „blindat” pentru iarnă

Publicat: 09 10. 2020, 18:21

Județul Suceava a fostcel mai mare focar de COVID-19 din România. Autoritățile raportaseră în primăvarăpeste 2.000 de cazuri zilnice, iar personalul medical a fost aproape tot infectat cu SARS-COV-2. În prezent, situația se prezintă ceva mai bine în Bucovina. Radu Ciornei, doctor specializat în imunologie a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect, în contextul în care România a trecut de pragul de 3.000 de infectări zilnice.

„Cred că ne îndreptăm cu pași repezi spre atingerea capacității maxime în spitale.Capacitatea ATI este la maximum, dar au spus (n.r. – conducerea) că se vor suplimenta paturile, adică nu suntem depășiți. Dacă se dublează infectările, nu o să mai reziste, pentru că problema nu este neapărat paturile, ci faptul că nu avem medici”, a declarat Radu Ciornei pentru B1.ro.

Dr. Radu Ciornei: „Ne îndreptăm cu pași repezi spre o explozie a numărului de cazuri”

Atingerea pragului de 4.000 de infectări zilnice este doar o chestiune de timp, atenționează Radu Ciornei.

„Eu cred că trebuie să ieșim să comunicăm mai bine. Oamenii din celula de criză, cum este domnul Arafat… Oamenii au prins un sentiment de rejecție față de ei, pentru că-i înspăimântă. Dar în ultimele săptămâni, această înspăimântare a devenit justificată, pentru că ne îndreptăm cu pași repezi spre o explozie a numărului de cazuri.

Masca ne poate proteja. Transmiterea se face prin aerosoli, care pot persista în aer o perioadă destul de lungă. În spațiile deschise, pericolul nu este atât de mare, pentru că aerosolii sunt împrăștiați de curentul de aer.În spațiile închise, precum un birou, un magazin, într-o sală de clasă, aceste camere pot deveni camere de infectare”, a mai declarat imunologul pentru B1.ro.

Județele cu cele mai multe infectări cu SARS-COV-2

Din cauza focarelor din primăvară, Suceava a rămas cu cele mai multe infectări din țară, după municipiul București.

Argeș – 5.749

Bacău – 5.459

Brașov – 6.684

Iași – 6.296

Prahova – 6.619

Suceava – 7.082

Municipiul București – 21.434

ATI-ul din Timișoara, fără variante. Dr. Virgil Musta: „Va trebui să selectăm care dintre pacienți va supraviețui”

La Timișoara, situațiase prezintă destul de prost. Virgil Musta a explicat luni, 5 octombrie, faptul că doctorii vor trebui să ia niște decizii ferme.

„Dacă nu se iau măsuri foarte rapid și foarte ferme, paharul s-a umplut. Nu mai avem unde să internăm pacienți, nu mai avem secții de terapie intensivă și ne vom afla într-o situație critică în care va trebui să selectăm care dintre pacienți va supraviețui sau va avea șanse să supraviețuiască și care nu. Riscăm să ajungem în situația Italiei, a Spaniei și a Franței, care, din cauza faptului că sistemul de sănătate a fost copleșit, oamenii au decedat la domiciliu.

Noi nu mai avem locuri la ATI. Spitalul de suport are o unitate mobilă de ATI și acolo mai sunt vreo 3-4 locuri. Nu prea se mai poate, pentru că paharul este plin. Următoarea picătură, probabil va devărsa paharul și vor ajunge în situația foarte neplăcută pentru toată lumea”, a declarat Virgil Musta pentru B1.ro.