Evoluţia economică a SUA, un avantaj pentru imaginea preşedintelui Donald Trump. Ce şanse ar avea să fie reales

Evoluţia economică a SUA, un avantaj pentru imaginea preşedintelui Donald Trump. Ce şanse ar avea să fie reales
Sursă foto: hepta.ro

Evoluţia economică destul de bună a Statelor Unite pare să ofere, cel puţin pentru moment, un avânt imaginii preşedintelui Donald Trump, se aratăîntr-o analiză marca The New York Times (TNY).

Analiştii publicaţiei au, însă, îndoieli cu privire la exact cât de mare este acest avânt.

Potrivit unor simulări efectuate în baza unor modele, economiştii au putut determina că ar fi vorba de un avânt destul de mare pe care imaginea preşedintelui Donald Trump l-ar fi primit pe fondul evoluţiei economice americane.

Unul dintre modele – şi potrivit TNY, şi cel mai bun – ar fi determinat că creşterea Produsului Intern Brut (PIB) şi evoluţia ratei inflaţiei au fost doi dintre cei mai buni indicatori în ceea ce priveşte predicţiile economice. Astfel că, potrivit acestui model, în situaţia în care alegeri ar avea loc acum, Donald Trump ar obţine 56,1% din voturi.

În 2016, Donald Trump a mai beneficiat şi de faptul că populaţia americană dorea o schimbare, după opt ani în care avuseseră parte de o guvernare democrată (sub Preşedintele Barack Obama). De altfel, din 1952 încoace, o singură persoană a devenit preşedinte după alţi opt ani de guvernare a partidului din care provenea. Astfel, estimările arată faptul că imaginea lui Donald Trump va mai beneficia şi de pe urmă faptului că, de regulă, preşedinţii sunt votaţi şi pentru un al doilea mandat.

O astfel de preferinţă a electoratului ar fi normală datorită faptului că o bună parte a primului mandat este pierdută doar pentru instalarea noii administraţii prezidenţiale. Potrivit analiştilor STRATFOR, de exemplu, instalarea administraţiei Obama (de la sfârşitul deceniului trecut) a durat aproximativ doi ani, adică jumătate din întregul prim-mandat. Acest interval de timp fiind unul normal.

Acelaşi model a înregistrat, totuşi, şi mici erori în estimările sale. În 2016, de exemplu, modelul a estimat că Donald Trump va câştiga alegerile prezidenţiale cu 54,1%. În fapt, le-a câştigat cu 48,8%.

Nu toată lumea este, însă, de acord cu faptul că politicile economice ale Administraţiei Trump sunt bune. Forbes, de exemplu, a indicat faptul că creşterea economică de 3,2% ar fi, de fapt, 1,5% în termeni reali.

De precizat ar fi faptul că modelele de predicţie arata cifre contradictorii cu cele ale sondajelor de opinie. Acestea din urmă indică o popularitate mai mare a lui Joe Biden comparativ cu Donald Trump.

Foto: Joe Bide, potenţialul candidat la funcţia de Preşedinte al Partidului Democrat şi totodată fost vicepreşedinte al SUA în timpul mandatului lui Barack Obama (sursă foto: Facebook / Joe Biden)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`