Evgheni Prigojin cere parlamentului din Rusia să interzică articolele de presă negative despre mercenarii Wagner
Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, grupul rusesc de mercenari care luptă în Ucraina, a solicitat parlamentului de la Moscova să interzică materialele de presă negative la adresa oamenilor săi printr-o modificare a Codului penal astfel încât „discreditarea” luptătorilor săi să fie pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, transmite Reuters.
Evgheni Prigojin cere interzicerea articolelor de presă negative despre mercenarii Wagner
Evgheni Prigojin a formulat solicitarea într-o scrisoare trimisă către Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Scrisoarea a fost publicată marți de serviciul de presă al lui Prigojin.
Volodin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, promovează deja modificarea Codului penal pentru a permite autorităților să confiște proprietățile și bunurile rușilor care trăiesc în străinătate și insultă public Rusia și forțele sale armate.
Șeful mercenarilor Wagner, care a fost tot mai vizibil pe scena publică în contextul războiului din Ucraina, în ceea ce a părut a fi un efort pentru a intra în grațiile lui Putin și a-și spori propriile perspective, a atras atenția cu privire la rolul major pe care l-au jucat luptătorii săi în capturarea unor sate și orașe ucrainene, criticând adesea conducerea forțelor armate propriu-zise ale Rusiei.
În scrisoarea sa, Evgheni Prigojin a susținut că o parte a presei și nu numai îi discreditează oamenii – printre care și condamnații recrutați de Grupul Wagner – prin faptul că îi prezintă drept „baieți răi și criminali”.
Trecutul uneori criminal și îngrozitor al câtorva dintre condamnații recrutați de Wagner a fost dat publicității. Noii mercenari au acceptat să lupte în Ucraina pe o perioadă de șase luni, deoarece li s-a promis că vor fi grațiați dacă supraviețuiesc, chiar dacă inițial fuseseră condamnați la închisoare pe viață.
Prigojin a cerut parlamentului să declare infracțiune orice acțiune sau materiale publice care discreditează astfel de persoane, precum și să scoată în afara legii publicarea trecutului lor infracțional.
„În esență, oamenii care se află în cele mai periculoase părți de pe front și care își riscă viețile în fiecare zi și mor pentru Patria-Mamă sunt portretizați ca oameni de mâna a doua, răpindu-le dreptul de a-și ispăși vinovăția în fața societății și minimalizându-le conștient realitățile”, a mai scris Prigojin în aceeași scrisoare.