Evan Gershkovich a fost condamnat de o instanță rusă la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Jurnalistul american a fost arestat în martie 2023

Evan Gershkovich a fost condamnat de o instanță rusă la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Jurnalistul american a fost arestat în martie 2023
Evan Gershkovich, reporter la The Wall Street Journal, a fost primul jurnalist american reținut în Rusia sub acuzația de spionaj după Războiul Rece. Foto: Hepta.ro / DPA Images / The Wall Street Journal

O instanță din Rusia l-a condamnat pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, în cel mai proeminent dosar cu care se confruntă un ziarist occidental după încheierea Războiului Rece, relatează Politico.

Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare

Procurorii au cerut 18 de închisoare într-un penitenciar de înaltă securitate pentru jurnalistul american, cu doi ani sub limita maximă a pedepselor aplicate pentru spionaj în Rusia.

Evan Gershkovich a fost arestat în martie 2023 la Ekaterinburg, oraș aflat pe partea estică a Munților Urali, în contextul unui reportaj pe care îl făcea pentru angajatorul său, publicația americană Wall Street Journal.

Rușii susțin că l-au prins în flagrant când spiona pentru CIA

Kremlinul susține că reporterul a fost prins în flagrant în timp ce spiona pentru CIA, colectând informații despre o fabrică de tancuri. Procedurile de judecată s-au desfășurat în spatele ușilor închise, așa că analiza publică a probelor a fost imposibilă.

Wall Street Journal și guvernul Statelor Unite susțin că este vorba despre un dosar politic și că procesul a fost un „simulacru”. Aceștia spun că Evan Gershkovich (32 de ani) și alți cetățeni americani aflați în spatele gratiilor în Rusia sunt folosiți pentru a șantaja guvernele occidentale să îi elibereze pe rușii pe care îi au în închisori.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat public că dorește eliberarea lui Vadim Krasikov, un asasin FSB care în prezent își ispășește o condamnare la închisoare pe viață la Berlin.

Biden și Trump spun că eliberarea jurnalistului este o prioritate

Ambii candidați din cursa prezidențială americană au spus că eliberarea lui Evan Gershkovich este o prioritate. Administrația Biden spune că poartă discuții cu Moscova de mai bine de un an în încercarea de a perfecta un acord.

Rivalul lui Biden, Donald Trump, a folosit lipsa progresului ca muniție și a promis că Evan Gershkovich va fi „eliberat aproape imediat”, dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`