Euroscepticismul în Italia, relansat de criza COVID-19. Ce politicieni se întrec să fie artizanii „Italexit”

Publicat: 20 07. 2020, 19:21
foto: Facebook

În Italia, răspunsul stângaci al UE la criza COVID-19 a reaprins discuțiile despre o posibilă campanie pentru părăsirea blocului comunitar, relatează Politico.

Euroscepticismul în Italia, relansat de criza COVID-19. Ce politicieni se întrec să fie artizanii „Italexit”

Cu riscul ca discuțiile pe care le poartă liderii europeni cu privire la fondul de redresare economică să intre în colaps, amărăciunea este tot mai mare în Italia, unde mai mulți politicieni rivali dispută rolul de Nigel Farage al Italiei – evocând politicianul britanic suveranist pe care mulți îl văd drept arhitectul Brexitului – și încearcă să forțeze o nouă dezbatere despre o posibilă „Italexit”.

Gianluigi Paragone, un fost senator al Mișcării 5 Stele, a anunțat lansarea unui partid care se va concentra exclusiv pe ieșirea Italiei din UE, în timp ce Vittorio Sgarbi, un critic de artă libertarian și fost membru al guvernului de dreapta condus de Silvio Berlusconi, merge și mai departe și promovează demararea unui referendum pe această temă.

Ambii încearcă să capitalizeze politic sentimentul de nemulțumire ce crește tot mai mult printre italieni, care consideră că au fost abandonați de UE când aveau mai multă nevoie de ea, dar care se simt și în pericol să fie neglijați din nou de Bruxelles odată cu planurile comunitare de redresare economică. Un sondaj din aprilie – când Italia era una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia de coronavirus – a arătat că 70% dintre italieni au puțină încredere sau deloc în UE. O altă cercetare sociologică a indicat că jumătate doresc să părăsească UE.

„Nu vom aștepta să cadă pe noi acoperișul”, spune euroscepticul Paragone

Unii ar spune că Italia are deja un Nigel Farage, în persoana lui Matteo Salvini. Liderul Ligii se portretizează pe sine drept un politician care spune lucrurilor pe nume, în timp ce pozează cu fanii sau în pielea goală în timp ce mixează muzică, dar nu pare cel mai interesant să intre într-un clinci atât de tranșant cu UE.

În luna martie, Salvini a numit UE „un cuib de șerpi și șacali”, avertizând că după ce Italia va învinge noul coronavirus, „dacă e nevoie, vom spune, la revedere”.

Cu toate acestea, atât Matteo Salvini, cât și partenerul său din alianța de dreapta, Giorgia Meloni de la Frații Italiei, și-au moderat viziunile despre apartenența la UE – cel puțin la nivel de mesaj public – odată cu apropierea de putere. Actuala lor poziție – de a rămâne într-o UE reformată – le-a lăsat spațiu de manevră celor aflați mai la dreapta ideologică.

Unul dintre cei care speră să umple golul este Paragone, un fost jurnalist de dreapta și gazdă de show televizat, care este acum senator independent: „Italia s-a îmbătat cu ideea proiectului european și s-a îndrăgostit, dar acum oamenii au înțeles că ne era mai bine înainte”.

Gianluigi Paragone susține că destrămarea UE este o chestiune de timp, nu de „dacă”: „Când vom vedea casa că se prăbușește, nu vom aștepta să cadă pe noi acoperișul”.

Gianluigi Paragone a fost ales pe lista Mișcării 5 Stele, dar a fost exclus din partid în 2020 – oficial, pentru că nu a reușit să voteze, dar el susține că totul a fost un răspuns la criticile sale vizavi de conducerea formațiunii, care și-ar fi abandonat valorile de la fondare, printre care și euroscepticismul.