Europa, sub riscul dependenței de calmante. Opioidele ar putea genera o epidemie, la fel ca în SUA
Consumul de opioide a fost calificat drept epidemie în SUA, iar Europa are și ea mari motive de îngrijorare.
În premieră în istoria statisticilor din Statele Unite, riscul unui deces provocat de o supradoză de opiacee este mai ridicat decât cel survenit într-un accident de mașină.
Să stabilim de la început ce sunt opioidele. Potrivit sfatulmedicului.ro, opioidele sunt substante analgezice cu actiune foarte intensa, care se elibereaza exclusiv pe baza unei retete medicale. Sunt indicate pacientilor cu dureri moderate si severe care nu raspund la tratamentul cu antiinflamatoare, acetaminofen sau fizioterapie.
BOMBĂ ÎN SHOWBIZ! BIETUL SMILEY! S-A ÎNTÂMPLAT LA VOLAN! AVEA VITEZĂ MARE ( GALERIE FOTO)
Oamenii au început, însă, să le consume din ce în ce mai mult și au devenit un ucigaș la nivel mondial.
Statisticile arată alarmant și pentru continentul nostru. În Țările de Jos, rețetele de oxicodonă, unanalgezic opioid cu potențial adictiv, sintetizat din tebaină, s-au dublat în doar trei ani, în timp ce prescripțiile de opioide din Marea Britanie au crescut cu 127% între 1998 și 2016, scriePOLITICO.
Opioidele au fost implicate în peste 80% din cele 8.200 de decese cauzate de droguri, înregistrate în 2017. Dar situația este diferită de cea din SUA, care a înregistrat în jur de 70.000 de decese legate de opioide, în 2017, și aproape 400.000 de vieți în ultimele două decenii.
Bart Morlion, președintele Federației Europene a Durerii (EFIC), spune că reglementarea mult mai strictă a prescripțiilor de opioid în Europa joacă un rol important, inclusiv în controalele mai stricte asupra modului în care companiile de medicamente își fac reclamă. Și în multe țări europene, în special în sud, oamenii se tem mai mult de calmante.
Mediul Europei „este complet diferit de SUA”, a declarat Morlion pentru POLITICO.
CARMEN HARRA A AVUT DREPTATE! ADIO, MAESTRE! A MURIT ÎNAINTE DE A ÎMPLINI VÂRSTA DE 60 DE ANI! ROMÂNIA, ÎN LACRIMI (GALERIE FOTO)
Spania este doar unul dintre exemple. Țara a înregistrat o creștere a consumului de opiacee cu aproape 84% între 2008 și 2015. Dar oamenii nu se adună la camerele de urgență și nu mor din cauza supradozelor.
Unii doctori avetrtizează totuși că situația ar putea lua o întorsătură gravă.
“Nu putem spune că nu există niciun pericol și totul este sub control”, a spus Aina Perelló Brătescu, medic de familie din Catalunia.
În spania s-au luat măsuri restrictive cu privire la eliberarea rețetelor. Totul se face computerizat, în baza unui sistem electronic, astfel că niciun medic nu poate prescrie mai multe rețete, iar cele falsificate pot fi descoperite de farmaciști datorită sistemului.
CUTREMUR MONDEN! IULIA VÂNTUR, ÎN STARE GRAVĂ! SALMAN KHAN A FĂCUT ANUNȚUL ÎN LACRIMI (GALERIE FOTO)
De asemenea, Spania a luat măsuri pentru a evita problemele de conflict de interese care au atras atenția în S.U.A.. De exemplu, Spania interzice reprezentanților farmaceutici să invite medicii la mese mai scumpe de 60 de euro.
În plus, Spania respectă o lege a UE care spune că companiile farmaceutice nu pot oferi medicilor probe de medicamente.
Între timp, standardele de publicitate variază foarte mult între cele două continente. Companiile farmaceutice pot face reclamă pentru aspirină și paracetamol în Spania, dar nu și pentru opioide.
BOMBĂ ÎN SHOWBIZ! BIETUL SMILEY! S-A ÎNTÂMPLAT LA VOLAN! AVEA VITEZĂ MARE ( GALERIE FOTO)
Și medicii insistă că aceste măsuri sunt pune pentru împiedicarea unei epidemii similare celei de peste Ocean. Cel puțin momentan. Unii pacienți nu sunt de acord cu aceste restricții, afirmând că ei chiar au afecțiuni care necesită un astfel de tratament.