Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko confirmă că guvernul de la Kiev vrea să ridice un zid uriaş la frontiera cu Rusia. Potrivit presei ucrainene, construcţia, care ar urma să aibă o lungime de aproape două mii de kilometri, se va numi „Marele Zid al Ucrainei” și ar avea rolul de a opri livrarea de armament pentru rebelii din estul Ucrainei de către Moscova. Structura zidului de 15.00 de mile va fi din oțel și sârmă ghimpată, iar zidul va fi supravegheat cu ajutorul unor echipamente video moderne.
Nu este clar cum își va permite aceste cheltuieli statul ucrainean, chiar și în condițiile unui ajutor internațional.
Acesta nu va fi singurul gard. În Europa de Est, “perdelele de fier” revin, scrie The Independent.
Spre exemplu, Polonia a decis că construiască șase turnuri de observație de-a lungul celor 200 de kilometri de frontieră cu enclava rusă Kaliningrad pentru a supraveghea mai bine acest sector al graniței sale, a anunțat luni poliția poloneză de frontieră.
Turnurile vor avea înălțimi cuprinse între 35 și 50 de metri și vor fi dotate cu echipamente de observație ce vor permite monitorizarea frontierei 24 de ore din 24. Conform purtătoarei de cuvânt a poliției poloneze de frontieră, instalațiile ar urma să fie operaționale în luna iunie.
Pentru construcția celor șase turnuri se vor cheltui circa 3,7 milioane de euro, 75% din această sumă provenind din Fondul european pentru frontierele externe.
Peste trei milioane de ruși și tot atâția polonezi traversează anual granița ruso-poloneză în zona enclavei Kaliningrad, o regiune puternic militarizată.
La sud, Bulgaria va finaliza, la începutul anului viitor, construcţia unui gard din sârmă ghimpată la graniţa cu Turcia, lung de 33 de kilometri, împotriva imigranţilor ilegali, a anunţat ministrul bulgar al Apărării, Angel Naidenov.
Gardul înalt de 3 metri se construieşte într-o zonă muntoasă, acoperită de păduri, care este foarte dificil de controlat de către de patrulele de grăniceri.
În ultimele luni, Bulgaria se confruntă cu un flux semnificativ de imigranţi. De la începutul anului, în Bulgaria au intrat ilegal peste 11.000 de persoane, dintre care peste 10.000 din Turcia. Se presupune că în acest fel, refugiaţii sirieni încearcă să pătrundă în ţările membre ale UE.
Oficialul de la Sofia a precizat că 26 de cazarme, ale unităţilor militare dezafectate, ar putea fi transformate în lagăre de adăpost, destinate celor care solicită azil politic în Bulgaria.
Graniţa dintre SUA şi Mexic este una dintre cele mai bine păzite din lume, imigraţia ilegală şi traficul de droguri fiind totuşi atât de frecvente de-a lungul vremii, încât autorităţile celor două state au decis construirea unui zid care să separe cele două teritorii.
Construcţia acestui zid a început în 2002, iar lungimea sa totală va fi de 1.120 km, peste o treime din lungimea totală a graniţei, care este de 3.141 km.
El are o înălţime de 5 metri, camere de supraveghere şi senzori care detectează dacă cineva încearcă să-l escaladeze
Specialiștii spun că acestea sunt măruri pe termen scurt, deoarece refugiații vor continua să ajungă pe teritoriul Europei, pe rute mult mai periculoase.