Uniunea Europeană a impulsionat importurile de gaz natural lichefiat rusesc pe fondul intensificării tensiunilor legate de aprovizionarea prin conducte care curg prin Ucraina.
Blocul a achiziționat o cantitate record de GNL rusesc în acest an, conform datelor de urmărire a navelor compilate de Bloomberg.
Franța a atins deja cele mai mari volume înregistrate vreodată, iar Spania se apropie de recordurile înregistrate anul trecut.
Cifrele arată că Europa este încă atrasă de energia din Rusia, care rămâne unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze ai continentului, în ciuda reducerilor severe ale aprovizionării în 2022. În timp ce oficialii din UE și Kiev au cerut oprirea achizițiilor, încă nu există nicio regiune care să interzică amplu combustibilul rusesc și rămâne o opțiune mai ieftină pentru mulți cumpărători.
Țări precum Marea Britanie, Germania și statele baltice au încetat cu totul să mai ia gaz rusesc. Dar odată ce GNL rusesc este regazeificat în Franța, Belgia sau Țările de Jos și intră în rețea, moleculele se amestecă și pot curge liber în alte națiuni.
La începutul acestui an, blocul a convenit pentru prima dată să impună restricții asupra GNL rusesc, vizând flota din umbră de cisterne a țării și transbordările de combustibil către țări terțe. Franța și Belgia au cerut ambele o monitorizare mai strictă.
Ponderea Rusiei în totalul importurilor de gaze pe continent – aproximativ 15% acum – ar putea scădea anul viitor, deoarece acordul de tranzit cu Ucraina expiră în decembrie. Șansele unui nou acord scad după conversații intense din ultimele zile. Însă în privința GNL, Rusia rămâne al doilea furnizor ca mărime după SUA pentru moment.
Luna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că ar putea fi posibil să se importe mai mult GNL din America pentru a înlocui fluxurile similare din Rusia. Și președintele ales al SUA, Donald Trump, săptămâna aceasta a amenințat că va aplica taxe la exporturile UE dacă statele membre nu cumpără mai mult petrol și gaze din țara sa.