Europa intră în sezonul rece cu rezerve de gaz de 99% / Importurile de gaz rusesc prin conducte scad la jumătate

Europa intră în sezonul rece cu rezerve de gaz de 99% / Importurile de gaz rusesc prin conducte scad la jumătate
Foto simbol: Hepta - DPA Images / Roman Hanc

Instalațiile subterane de depozitare a gazelor din Europa sunt pline cu peste 99% cu o zi înainte de termenul limită pentru toate țările de a se aproviziona pentru iarnă înainte de începerea sezonului de încălzire, potrivit publicației dnevnik.bg.

Depozitele de gaze din Europa, aproape pline

Potrivit unui regulament european adoptat în 2022 ca instrument de reducere a dependenței energetice de Rusia, statele membre trebuie să garanteze o ocupare de cel puțin 90% până la 1 noiembrie, când începe în mod tradițional sezonul de încălzire.

Potrivit datelor organizației „Gas Infrastructure Europe”, cu sediul la Bruxelles, toate țările și-au îndeplinit obligația de a menține o rezervă de 90% din volumul depozitelor lor de gaze până la începutul lunii noiembrie.

Din datele organizației reiese clar că depozitul de gaz bulgar „Chiren” a fost umplut la 97,66% din 29 octombrie. Scopul a fost deja atins în august, când rezervele de gaze au atins 90%.

În acest moment, cel mai apropiat de minimul european este Letonia, unde depozitele de gaze sunt pline la 95,7%, în timp ce România raportează 105% și Portugalia – aproape 106% pline.

Germania, care înainte de război era cel mai mare consumator de gaz natural rusesc, s-a aprovizionat, umplând 99,43% din volumul depozitelor sale de gaze.

Importurile de gaz rusesc prin conducte scad la jumătate

Exporturile de gaze naturale către Europa ale companiei de stat ruse Gazprom au scăzut cu 2,4% în octombrie, comparativ cu septembrie, conform calculelor Reuters bazate pe volumele expediate prin Ucraina și Turcia. Valoare de piață a gigantului rus a ajuns la jumătatea cotei unei companii din Norvegia.

Dacă livrările rămân aproximativ la același nivel până la sfârșitul anului, atunci în 2023 exporturile Gazprom către Europa vor fi la jumătate față de nivelul de anul trecut. „Reuters” calculează volumul de combustibil importat prin conducte de gaz la 28-29 de miliarde de metri cubi.

Stația de măsurare Suja de la granița ruso-ucraineană, precum și conducta Turkish Stream, care traversează Marea Neagră, sunt singurele rute funcționale pentru transferul gazului rusesc în Europa.

Livrările totale de gaze naturale rusești prin cele două conducte în luna octombrie au totalizat aproximativ 2,74 miliarde de metri cubi.

Dintre acestea, aproximativ 1,45 miliarde de metri cubi, sau 46,6 milioane de metri cubi pe zi, au fost trimise prin „Turkish Stream”, al cărui traseu trece prin Bulgaria.

În 2022, Gazprom a exportat un total de 62 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa prin conducte de gaze, în timp ce în primele 10 luni ale acestui an – aproximativ 23 de miliarde de metri cubi.

Potrivit datelor „Reuters” din august, consumul de gaz natural lichefiat rusesc în Europa este în creștere și este deja peste nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina.

În primele șapte luni ale anului, țările UE au importat cu 40% mai mult gaz natural lichefiat rusesc pe cisterne față de aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor companiei Global Witness, citate de Reuters.

Țările UE au importat 22 de milioane de metri cubi de gaz natural lichefiat rusesc în ianuarie-iulie. Spania și Belgia sunt principalii cumpărători de gaz lichefiat rusesc în Europa. China este cel mai mare consumator din lume, cu 20% din vânzările totale de GNL din Rusia în luna august.

Rusia reprezintă aproximativ 16% din totalul importurilor de gaze naturale lichefiate în UE în perioada ianuarie-iulie, arată datele de la Aurora Energy Research.

Spre deosebire de importurile de petrol și cărbune din Rusia, gazele naturale nu fac obiectul sancțiunilor în Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)