Europa este acuzată de neocolonialism: Delegației UE la negocierile cruciale privind pescuitul este formată din lobbyiști din domeniul pescuitului
Europa este acuzată de „neocolonialism” pentru că se folosește de statele insulare mici vasale pentru a influența politica și a continua „exploatarea rușinoasă” a apelor.
UE s-a opus recent unui acord pentru a restricționa dispozitivele dăunătoare de capturare a peștilor
Mai mult de jumătate din delegația UE la un organism crucial de reglementare a stocurilor de ton este formată din lobbyiști din industria pescuitului, dezvăluie The Guardian, iar Europa este acuzată de pescuit excesiv „neocolonial” în Oceanul Indian.
Cifrele ar putea lămuri de ce UE s-a opus recent unui acord încheiat de națiunile de coastă din Africa și Asia pentru a restricționa dispozitivele dăunătoare de capturare a peștilor (FAD) care recoltează în mod disproporționat tonul tânăr. Stocurile de ton cu aripioare galbene sunt supraexploatate în Oceanul Indian.
În februarie, o propunere a Indoneziei și a altor 10 state de coastă din regiune – printre care India, Sri Lanka și Pakistan – de interzicere timp de 72 de zile a dispozitivelor de pescuit cu plasă-pungă utilizate de navele cu plasă-pungă a fost adoptată de Comisia pentru tonul din Oceanul Indian (IOTC), principalul organism de reglementare.
Cu un vot cu o majoritate de două treimi, măsura a fost salutată de conservatori ca o „victorie uriașă” pentru tonul cu aripioare galbene și alte viețuitoare marine.
Dispozitivele, de obicei fabricate din plastic, poluează oceanul și statele insulare mici atunci când sunt pierdute sau aruncate.
Însă, la începutul acestei luni, UE, care este cel mai mare pescar de ton tropical din regiune, a obiectat la această măsură, fiind efectiv scutită de restricții.
Criticii au descris această măsură drept „neocolonialism”, subliniind influența lobbyiștilor din industria din Franța și Spania.
La ultima reuniune anuală a IOTC, delegația de 40 de persoane a UE era formată din cel puțin 24 de lobbyiști ai industriei, care figurau pe lista „consilierilor”, arată analiza Guardian.
La sesiunea specială mai restrânsă din acest an, dedicată DCP, cel puțin jumătate dintre cei 10 delegați ai UE proveneau din industria tonului.
Procentul de lobbyiști în delegația oficială a UE a crescut din 2015, când tonul cu aripioare galbene a fost declarat supraexploatat de către cercetătorii IOTC.
Un raport realizat în ianuarie de Bloom, un ONG francez, a calculat că numărul anual de lobbyiști industriali din cadrul delegației UE a crescut de peste două ori în ultimii ani, de la o medie de opt în 2015 la 18 în 2021.